17 Octombrie, Ziua mondială împotriva sărăciei, pentru Caritas este fiecare zi

Sărăcia,  de fiecare dată devine mai extremă,  intensă și cronică. Știm care sunt problemele si știm multe dintre cauzele ei, ele sunt generatoare de inegalități structurale.  Dar de asemenea, știm că există soluții reale și viabile.

Chiar dacă există angajamente internaționale, cum ar fi Obiectivele Dezvoltării Durabile, protocoale privind drepturile omului, Carta ONU, Convenția OIM sau Protocolul de la Kyoto, cit și angajamente naționale precum Strategia de Creștere Economică și reducere a sărăciei, care trebuie să fie îndeplinite pentru a asigura o schimbare de direcție și de respectarea drepturilor fiecărui și tuturor, pe aceeași cale continue să crească inegalitatea, sărăcia și autoritarismul.

17 oct1

Prin urmare, este imperativ ca Statul să mărească investițiile în politicile sociale publice pentru a garanta accesul la Drepturile Omului pentru toți cetățenii. De adoptat o politică socială care promovează demnitatea, calitatea vieții și bunăstarea celor care suferă de consecințele sărăciei extreme.

Punerea în aplicare a politicilor și a bugetelor orientate în lupta împotriva sărăcia și inegalității, și să asigure calitatea serviciilor sociale de bază.

Extinderea bugetelor pentru educație, sănătate și servicii sociale. Cerem un sistem de impozitare corect și echitabil, un sistem de impozitare și cheltuielile publice care redistribui bogăția și combaterii inegalităților.

Cerem ca resursele publice să fie gestionate în mod responsabil, coerent și transparent.

Cerem trecerea la un model economic bazat pe etică și justiție socială, care oferă un loc de muncă plătit decent, cu demnitate, aceasta fiind unei baza strategii de reducere a inegalității, inclusiv a politicilor de sprijin.

Stop Sărăcie  – Start Demnitate! Persoana pe primul loc!

Caritas Moldova, departamentul social al Bisericii Catolice, este o organizație cu caracter umanitar şi de binefacere,  care  contribuie, prin activitățile sale, la eradicarea sărăciei şi instituirea unor sisteme sociale echitabile, promovând valorile toleranței și milei creștine.