„Ziua Mondială a Săracilor”

La sfârșitul Jubileului Milostivirii din anul trecut, Papa Francisc a stabilit ca la data de 19 noiembrie a.c. să fie celebrată Ziua Mondială a Săracilor.

Comunitățile creștine din întreaga lume sânt invitate să celebreze „ziua carității” care este și a „milostivirii” la care ne cheamă Cristos.

Această zi va fi dedicată pentru cei mai nevoiași. Iar săracii sânt invitați să ia parte activă în viață comunităților noastre locale.

”Suntem chemați să ne apropiem de cei săraci, să-i întâlnim, să-i privim, să-i îmbrățișăm și să-i lăsăm să simtă căldura iubirii noastre care răzbate prin singurătatea lor. Mâna întinsă a săracului este o invitație de a ieși din zona noastră de confort ca să conștientizăm personal ce înseamnă sărăcia.” – Papa Francisc

Inițiativa Sfântului Părinte are o importanță deosebită pentru Caritas Internationalis și pentru Caritas Moldova. Papa ne-a reamintit că organizațiile Caritas sânt „mângâierea Biserici mame față de copiii ei, grija și apropierea de cei care suferă și sânt uitați”.

Print

Obiectivul acestui eveniment este de a mobiliza comunitățile creștine și oamenii de bună credință să-și arate solidaritatea și să conștientizeze necesitățile fraților și surorilor aflați în situație dificilă; să sprijine acțiunile Caritas-ului în domeniul asistenței umanitare prin contribuții variate și generoase.

Episcopia Romano-Catolică de Chișinău susține inițiativa Papei Francisc și împreună cu Fundația de Binefacere Caritas Moldova a pregătit un plan de acțiune caritativă cu participarea comunităților parohiale și a Caritas-urilor locale pentru celebrarea primei Zile Mondiale a Săracilor:

  1. Diseminarea „Mesajului Papei Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor” în toate comunitățile creștine;
  2. Celebrarea Sfintelor Liturghii cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor, pentru a ne ruga împreună pentru cei săraci;
  3. Organizarea acțiunilor de caritate – colectarea și distribuirea produselor alimentare pentru cei săraci;
  4. Vizitarea bătrânilor și bolnavilor țintuiți la pat;

În perioada pregătirii celebrării primei Zile Mondiale a Săracilor ne putem aminti de sfatul primit de Apostolul Pavel de la Iacov, Petru și Ioan (Gal 2:10) „Ne-au spus numai să ne aducem aminte de cei săraci, si chiar așa am și căutat să fac”.