Caritas înseamnă iubire milostivă

logo

 Articol scris de: Viorica Purice, Revista Sănătate

1

Marele Dicționar Enciclopedic dă următoarea explicație a cuvântului milă -  dragoste plină de compasiune, participare cordială la viețile celor infirmi și nevoiași (bolnavi, bătrâni etc.); manifestare activă a carității. Toate aceste definiții se pot atribui în întregime Fundației de Binefacere creștine Caritas Moldova, despre activitățile căreia ne-a povestit directorul Andrei Bolocan în interviul ce urmează.

Andrei, dvs. sunteți medic dar lucrați director al unei fundații de binefacere. Care este motivul schimbării activității dvs. profesionale? Ce v-a determinat să schimbați haina albă de doctor pentru postul de director al Fundației de Binefacere Caritas Moldova și să vă dedicați viața pentru a ajuta persoanele dezavantajate și suferinde? Nu v-a fost frică de responsabilitatea ce v-a fost încredințată  de Excelența Sa Episcop Anton Coșa, când vi s-a oferit funcția de director al Caritas Moldova?

Andrei Bolocan, director al Fundațiaei de Binefacere Caritas Moldova
Andrei Bolocan, director al Fundației de Binefacere Caritas Moldova

Profesia de medic este una dintre cele mai vechi și nobile. O persoană care a ales profesia de doctor nu trebuie doar să iubească oamenii, ci trebuie să fie dispusă să-și dedice timpul, puterea și abilitățile în beneficiul oamenilor. „Arzând singur, luminează și pe alții” este ceea ce am învățat la universitatea de medicină, unde am avut parte de profesori excelenți, cum ar fi Ludmila Vasilevna Testemiţeanu care ne-a învățat secretele medicinei, inclusiv prin exemplul medicilor din țară, care tratează nu numai corpul pacientului, dar se și aprofundează în problemele pacienților pentru ai înțelege.  Bolnavii aveau încredere în doctor și vedeau un sprijin în el. Simplitatea, înțelepciunea și dorința de a-i ajuta pe cei nevoiași – acestea sunt calitățile necesare pentru orice medic.

Sfera socială ca și cea medicală presupune să te sacrifici pe sine pentru aproapele și pentru cei care au nevoie de ajutor din partea noastră. De aceea, din punct de vedere psihologic, nu am schimbat sfera profesională în care activam. În ceea ce privește obținerea și formarea aptitudinilor profesionale, din 2008 am lucrat în Organizația Umanitară austriacă „Concordia”, fondată de părintele iezuit Georg Sporshill, de aceea participarea mea și obținerea postului vacant de director al Caritas Moldova în mai 2016 nu a necesitat schimbări profesionale semnificative. Recunosc că întitularea mea ca director a devenit pentru mine o oportunitate de a aduce ceva nou organizației care mi-a fost încredințată, păstrând în același timp frumoasele tradiții pe care le-am moștenit de la acei oameni care au lucrat timp de mulți ani la Caritas Moldova. Desigur, voi încerca să justific încrederea exprimată de Excelența Sa  Episcop Anton Coșa.

3

Ce reprezintă Caritas? Care sunt caracteristicile Caritas-ului în Republica Moldova? Cine a fondat această organizație?

Caritas a fost concepută ca o organizație de binefacere care ajută la realizarea învățăturii sociale a Bisericii Catolice. Prima societate de acest fel, care s-a ocupat de îngrijirea bolnavilor, a apărut în 1617, însă anul înființării organizației este considerat a fi 1891, când Papa Leon al XIII-lea a publicat enciclica “Rerum Novarum”. De atunci, astfel de organizații Caritas au apărut în toate tarile lumii. Pentru coordonarea  activităților, la Vatican a fost înființată confederația internațională “Caritas Internationalis” care în prezent include 165 de organizații membre din care face parte și Fundația de Binefacere Caritas Moldova.

În Republica Moldova, Caritas a fost fondat în 1995 de către Episcopul de Chișinău Anton Coșa. La început Caritas Moldova era Misiune Catolică, iar din 2015 a fost reorganizată în Fundație de Binefacere.

4

Care sunt realizările Fundației Caritas pe teritoriul Republicii Moldova?

De-a lungul anilor, prin prezența sa activă pe teritoriul Republicii Moldova, Caritas a ajutat zeci de mii de oameni prin diferite proiecte: Cantine sociale, Centre socio-medicale, programe de prevenire și combatere a tuberculozei, ajutoare oferite instituțiilor medicale, instituțiilor de învățământ și persoanelor afectate de inundații. Această listă poate fi continuată. Activitățile organizației au fost marcate de crearea unor Centre de Zi pentru Copii din familii dezavantajate în orașele Bălți, Tiraspol și Râbnița, Centrul de reabilitare a copiilor cu dizabilități fizice în orașul Sângerei; oferirea echipamentului medical și paramedical spitalelor, acordarea burselor studenților ş.a. Aceasta nici pe departe nu este o listă completă a ajutoarelor oferite de Caritas Moldova persoanelor nevoiașe.

Caritas Moldova acordă ajutor persoanelor nevoiașe indiferent de rasă, religie, vârstă, sex, ocupație sau apartenență politică.  

Cum ați reușit să desfășurați o activitate atât de vastă în țară noastră săracă? Cine sunt finanțatorii care susțin activitatea Caritasului?

Desigur că ajutorul oferit săracilor a fost posibil nu doar datorită muncii devotate a colaboratorilor noștri, dar și datorită partenerilor noștri europeni din Germania, Austria, Elveția, Luxemburg, Cehia, Polonia, Italia, România.

5

Care sunt direcțiile prioritare de activitate ale fundației? Cum este realizat ajutorul oferit persoanelor nevoiașe?

În acest moment, principalele direcții de activitate sunt asistența socială și educațională oferită copiilor și tinerilor din familii social dezavantajate, sprijin în reintegrarea socială persoanelor fără adăpost și, din anul 1999, servicii de îngrijiri sociale și medicale persoanelor cu nevoi speciale. Centrele noastre socio-medicale sunt situate în Chișinău, comuna Stăuceni, satul Rașcov (r-l Camenca), în satul Stârcea (r-l Glodeni), în Tiraspol și Bender. Caritas acordă ajutor tuturor persoanelor nevoiașe, indiferent de rasă, religie, vârstă, sex, ocupație sau apartenență politică. Pe parcursul anului 2016 au beneficiat de asistență medico-socială prin intermediul centrelor noastre locale 203 de pacienți. 610 de persoane au fost deserviți la domiciliu de colaboratorii din 6 echipe mobile (ce includ 12 asistente medicale și 6 lucrători sociali).

În afară de asistență socio-medicală acordată pacienților, Caritas Moldova organizează pentru voluntarii care ajuta și pentru rudele beneficiarilor cursuri de instruire în îngrijirea corectă a bolnavilor la domiciliu. Anul trecut au fost organizate 6 seminare de instruire la care au participat 88 de persoane care au însușit tehnici și metode de îngrijire a pacienților grav bolnavi.

6

În Germania, țara în care a fost fondat Caritas, activitatea organizație este susținută de guvern. În țară noastră este la fel?

Situația din Germania și Moldova este foarte diferită. Veți fi surprinși dacă vă spun că cel mai mare angajator din Germania este Caritas Germania. În ceea ce privește numărul de angajați, această organizație este înaintea unor giganți industriali precum Mercedes, BMW și alții. Iar angajații organizației nu sunt simpli lucrători de birou care stau toată ziua la computere, ci adevărați lucrători sociali, asistenți sociali, asistente medicale care lucrează direct cu cei care au nevoie de ajutorul lor.

Între Caritas și Stat este o relație ca dintre un Furnizor de servicii sociale și Client care este  dispus să cumpere aceste servicii. Piața serviciilor sociale este imensă. Guvernele țărilor europene au înțeles într-un anumit moment că nu sunt în măsură să satisfacă toate solicitările. Prin urmare, guvernele Germaniei și Austriei cumpără de la Caritas servicii, pe care din anumite motive nu le pot presta singuri la nivel de stat.

Și noi cei din Moldova tindem spre un astfel de sistem. În prezent lucrăm destul de bine cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, care plătește o parte din serviciile medicale și sociale oferite de Caritas Moldova. De asemenea, Caritas a dezvoltat o relație bună de lucru și cu Ministerul Sănătății și Protecției Sociale.

Dar trebuie să fim realiști și să înțelegem că nu este de ajuns să ai dorință de a ajunge la nivelul european în ceea ce privește protecția socială a populației. Pentru a beneficia de servicii sociale conform standardelor europene, este necesar să lucrăm ca nemții și ca austriecii. Și, bineînțeles, să ne schimbăm atitudinea față de cei care au nevoie de ajutorul nostru, deoarece bunăstarea societății poate fi apreciată prin atitudinea față de bătrâni, persoanele cu dizabilități, copiii orfani etc.

Este necesar să ne schimbăm atitudinea față de cei nevoiași, deoarece bunăstarea societății poate fi apreciată prin atitudinea sa față de bătrâni, de copii nevoiași și față de persoanele cu dizabilități.

Cu ce probleme se confruntă persoanele care cer ajutor de la Caritas?

Problemele cu care se confruntă beneficiarii noștri sunt diferite. Practic, deservim pacienți cu vârstă înaintată și persoane singuratice în etate. De regulă, aceștia sunt pacienți care au suferit un accident vascular cerebral sau infarct miocardic. De asemenea, la Caritas se adresează după ajutor pacienții care suferă de bolile Parkinson, Alzheimer, cancer ş.a. Adesea suntem telefonați de persoane care ne comunica despre vecinii care zac la pat și care sânt  uitați de copiii lor. Asistenta socială se deplasează la fața locului pentru a investiga cazul. Asistentele medicale ale Caritasului oferă asistență medicală necesară. Uneori lucrătorii sociali pregătesc mâncarea și îi hrănesc pe bolnavii țintuiți la pat; fac curățenie în casă și ajută  pacienții să se spele și la menținerea igienei personale.

Creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, orice persoană merită să trăiască cu demnitate. Și această demnitate prevede, printre altele, și posibilitatea de a putea trăi ultimele zile în condiții umane normale.

7

În societate problema eutanasiei a primit o atenție considerabilă. Care este părerea dumneavoastră? Are rost de prelungit agonia bolnavilor fără speranță, refuzându-le posibilitatea de a părăsi lumea pământească la cererea lor?

În ce privește problema eutanasiei, vă spun că eu susțin învățătura bisericii. Sfântul Ioan Paul al II-lea în enciclica sa “Centesimus annus” a subliniat o serie de drepturi ale omului care ar trebui protejate. Primul drept prezentat în lista sa este dreptul la viață: de la concepție până la finalizarea naturală. Persoana umană este imaginea lui Dumnezeu și aceasta înseamnă că esența omului este legată de Dumnezeu. Am eliminat pedeapsa cu moartea în închisori și cine suntem noi să ucidem oamenii în spitale?

8

Caritas Moldova oferă schimb de experiență în domeniul prestării serviciilor de asistență medicală și îngrijirea bolnavilor la domiciliu?

Desigur! Organizăm conferințe, seminare în cadrul cărora personalul nostru medical instruiește rudele sau vecinii în îngrijirea bolnavului la domiciliu: îmbăierea, dezinfectarea sanitară, prevenirea escarelor, transportarea pacienților. De asemenea, Caritas Moldova oferă la finalul cursului fiecărui participant material informativ, ghidul: „Suport în îngrijirea bolnavului la domiciliu”. Principiul pe care se bazează aceste cursuri de instruiri este de a îmbina teoria cu practica. Astfel, viitorii îngrijitori efectuează ei înșiși exercițiile practice de manevrare a bolnavului, și, în așa mod, dobândesc abilitățile necesare pentru a putea ajuta pacienții.

9

Mișcarea de voluntariat este răspândită pe larg în Europa. Caritas Moldova dispune de voluntari care doresc să-i ajute pe cei nevoiași?

Da, este adevărat că în Europa voluntariatul este o modalitate de a face caritate. Voluntarii se implică dezinteresat pentru ai ajuta pe cei abandonați. Dorința de a ajuta pe cei neputincioși, fără a avea vreo componentă ideologică se regăsește și printre cetățenii noștri. Interesant este că această dorință o au cei din generația care a crescut în condițiile “capitalismului sălbatic” când oamenii sunt obișnuiți să plătească pentru tot încă de la școală. Asta ar însemna că nu e chiar așa de rea situația în țara noastră și valorile fundamentale creștine sunt păstrate de poporul nostru.

10

Care este sursa de inspirație care vă motivează pentru a realiza acte de caritate?

Scopul nostru principal în această lume este să facem bine. Celelalte sunt doar ambiții care trec, dar faptele bune rămân.

Flacăra bună a dragostei

Cuvântul „Caritas” din limba latină se traduce ca milă, dragoste necondiționată față de aproapele. Emblema Caritasului este o cruce înflăcărată, o cruce albă pe fondal roșu. Linia verticală a crucii semnifică legătura dintre om și Dumnezeu, iar cea orizontală – colaborarea dintre oameni. Centrul crucii emană în toate cele patru părți fluxuri stilizate de flăcări – simbolul căldurii, susținerii, ajutorului.

Activitatea de binefacere a comunității catolice prin organizațiile Caritas a fost simțită de mai multe generații de oameni din multe țări ale lumii – de diferite religii, ideologii și afilieri politice.

11

*traducere din limba rusă