Cehia și Moldova luptă împreună pentru o viață mai demnă

In zilele de 23-26 septembrie 2014 Caritas Moldova a avut ca oaspeți prietenii și colegii din Caritas Cehia și Caritas Diecezan al Episcopiei de Ostrava-Oprava, Cehia – Directorul Caritas-ului Național Ceh și Caritas-ului Diecezan Ostrava-Oprava dl Lukas Curylo, Președintele Caritas Diecezan de Ostrava-Oprava Mons. Jan Larisch, împreună cu colaboratorii dl Luboš Tuma și dl Ondřej Rozkopal.cehia ostrava opava CMD episcopia de Ch

Colegii cehi au vizitat pacienții și beneficiarii proiectelor ”Îngrijiri medico-sociale la domiciliu” și „O viaţă decentă”  implementate în cadrul Caritas Grigorăuca cu suportul financiar al Caritas-ului Național Ceh și Caritas-ului Diecezan Ostrava-Oprava. Datorită ajutorului financiar ceh, Caritas Grigorăuca reușește să asigure permanent cu îngrijiri la domiciliu a 44 pacienți  (servicii acordate: profilaxia escarelor, pansamente, injecții, comprese, măsurarea temperaturii, tensiunii, glicemiei, fizioproceduri, baie, bărbierit, susținere psiho-emoționala, verificarea medicamentelor, schimbarea lenjeriei de pat, de corp, spălarea lenjeriei, curățenie, deplasare la magazin după produse alimentare si nealimentare). Mai mulți bătrâni primesc asistență financiară, medicamente și produse alimentare lunar.

Cu această ocazie a avut loc și o întâlnire a delegației cehe cu ES Anton Coșa, episcop de Chișinău. În cadrul vizitei au fost subliniate importanța colaborării dintre cele două Biserici catolice – moldovenești și cehe, în spiritul solidarității și comuniunii frățești ecleziale, în așa fel în cît credincioșii din ambele regiuni să poată cu toată inima răspunde chemării lui Cristos de a se îngriji de cei mai slabi și neputincioși.

ES Anton Coșa a reiterat cu această ocazie necesitatea formării ”inimii” lucrătorilor Caritas, ale celor două organizații, care fiind excelenți profesioniști, au nevoie de asistența și îndrumarea Bisericii pentru ca ajutorul și serviciile acordate de ei să fie mai mult decât programe și proiecte, dar mai întâi de toate expresia iubirii milostive a lui Dumnezeu și anunțarea evangheliei carității.

Cele două dieceze, Ostrava-Oprava și Chișinău, au semnat un Acord de colaborare, întărind decizia de colabora în următorii ani pentru binele săracilor din Moldova.

cehia ostrava opava CMD episcop