„Centrul de zi pentru copii” Caritas Moldova din mun. Bălți aniversează 15 ani de activitate

La începutul acestei săptămâni, pe data de 9 octombrie 2017, Centrul de zi pentru copii, Caritas Moldova din mun. Bălți a aniversat 15 ani de activitate. Cu această ocazie a avut loc un eveniment festiv pentru persoane în etate, organizat de copiii care frecventează acest centru împreună cu pedagogii lor. De asemenea, la acest eveniment au participat: reprezentații Primăriei mun. Bălți, pr. Jacek Puć, paroh al Parohiei romano-catolice „Sf. Arhangheli”, Bălți, directorul Fundației de Binefacere Caritas Moldova Andrei Bolocan, coordonatorul de proiecte tineret Viorica Ivancenco și asistentul de proiect Alina Berdos și părinții copiilor.

IMG_3366 - WEB

IMG_3411 - WEB

IMG_3383 - WEB

IMG_3417 - WEB

„Din 2017, copiilor li s-a oferit posibilitatea de a însuși arta plastică, desigur nu întotdeauna desenează cu plăcere, însă lecțiile de desen în diverse tehnici au atras atenția și interesul copiilor. Avem în plan o mulțime de idei și dorințe la care tindem, dar până când, îi lăsăm să perceapă culorile și frumusețea lor, să învețe a-și exprima gândurile și sentimentele.”

Dna Sobescianscaia Alla, coordonatorul local al „Centrului de zi pentru copii din Bălți” a deschis evenimentul cu un cuvânt de salut și de mulțumire adresat colaboratorilor și tuturor binefăcătorilor care au susținut activitatea centrului pe parcursul a 15 ani, și sponsorilor proiectului: Caritas SuediaCaritas ElvețiaCaritas VienaCaritas AustriaFundația Erste prin Fondul Kamensky.

IMG_3435 - WEB

„Centrul de zi pentru copii, Caritas Moldova din mun. Bălți” și-a început activitatea în octombrie 2002 cu sprijinul financiar al Caritas Suedia. Pe parcursul a 15 ani de activitate al centrului au fost găzduiți în total 235 de copii, care zilnic au beneficiat de sprijin psihologic, grijă și asistența pedagogilor în efectuarea temelor pentru acasă și în atelierele de creație și desigur, un prânz complex.
Scopul proiectului: Prevenirea abandonului școlar, integrarea socială a copiilor din familii social-vulnerabile din or. Bălți.
Activități:
  1. Asistență pedagogică la îndeplinirea temelor pentru acasă;
  2. Cursuri de utilizare a calculatorului;
  3. Ocupații pe grupuri de interese, atelier de prelucrare a lemnului, mâini dibace;
  4. Consiliere psiho-socială și educație moral-spirituală;
  5. Activități didactice, organizarea excursiilor, participarea la competiții sportive;
  6. Organizarea taberelor de vară;
  7. Asigurarea unei mese calde;

A urmat prezentarea programului artistic pregătit de către copii: recital de poezii, scenete, cântece.

IMG_3443 - WEB IMG_3462 - WEB IMG_3465 - WEB IMG_3471 - WEB IMG_3480

Un moment frumos a fost când copiii au invitat și oaspeții evenimentului să fredoneze cântecele și să danseze împreună.

IMG_3535 - WEB IMG_3536 - WEB

IMG_3520-WEB

În cadrul evenimentului festiv, copii i-au dat cuvântul domnului Andrei Bolocan, director Caritas Moldova:

IMG_3495 - WEB„Vreau să spun că de fiecare dată când vizitez „Centrul de zi pentru copii din Bălți” simt o atmosferă specială, o atmosferă de bunătate, cordialitate, prezența actelor de caritate pe care le fac bălțenii în acest oraș cu îndrumarea pr. Jacek și a coordonatorului centrului Alla Sobebescianscaia. De asemenea, doresc să mulțumesc întregului colectiv care a lucrat aici cu copiii, se poate spune „au scos copii din stradă”, i-au ferit de o influență negativă. În acest centru, copiii își face temele, se alimentează sănătos și învață de bine.”

La finalul festivității părinții au avut posibilitatea să spună câteva cuvinte de mulțumire:

IMG_3507 - WEB
„Vreau să îmi exprim recunoștința față de serviciile pe care le oferă acest centru, pentru aceea că copii mereu au o ocupație, pentru că sunt mereu sub supraveghere, sunt sătui și eu sunt întotdeauna încrezută că sunt în mâini bune.”
IMG_3509 - WEB„Doresc să transmit felicitări cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a „Centrului de zi pentru copii, Bălți”, Fundație de Binefacere Caritas Moldova și tuturor sponsorilor care ne ajută, doamne Alla, pr. Jacek. Datorită acestui centru, copii sunt protejați, beneficiază de alimentație sănătoasă, atunci când sunt la serviciu, întotdeauna am liniște în suflet că copilul meu se află în mâini bune.”
 
 
IMG_3501 - WEBIMG_3563 - WEB