Conferința națională „Îngrijirea la domiciliu, un pas mai aproape de cei aflați în nevoie”

Solidaritatea sau caritatea noastră are drept obiectiv grija față de persoană, atenția justă față de cei ce suferă și respectul față de cei ce trăiesc în durere sau lipsuri.”

(din mesajul Pr. Cesare Lodeserto, prezentat participanților la Conferință în data de 11.12.2018)

În perioada 11-12 decembrie curent, Fundația de Binefacere Caritas Moldova a organizat Conferința națională cu genericul Îngrijirea la domiciliu, un pas mai aproape de cei aflați în nevoie”.

La acest eveniment, prilejuit de finalizarea proiectului ”Ajutor persoanelor singuratice în etate” (HELP), au participat atât reprezentanți ai donatorilor care au finanțat proiectul – Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Caritas Viena, cât și reprezentați ai Parlamentului Moldovei, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Uniunii „Rețeaua Organizații Necomerciale Prestatoare de Îngrijiri Comunitare”, autorităților locale, altor organizații non-guvernamentale de profil, studenți.

În cei trei ani de implementare, Proiectul „HELP”, a oferit suport medical și social unui număr de 543 beneficiari. Astfel, prin cele peste 23.000 vizite realizate de echipa Caritas Moldova la domiciliul celor aflați în nevoie, a fost de a îmbunătăți accesul la asistență medicală primară și servicii sociale pentru persoanele vârstnice solitare vulnerabile din Chișinău, Stârcea și Stăuceni. În plus, prin activitățile derulate, Fundația noastră și-a propus să atragă atenția tuturor actorilor importanți din acest domeniu asupra necesității îmbunătățirii serviciilor la domiciliu prin implicare mai mare din partea autorităților centrale și locale, prin îmbunătățirea legislației în domeniu, printr-o solidaritate mai mare din partea întregii societăți în susținerea celor mai puțin norocoși.

Este nevoie ca aceste proiecte să continue. Invităm pe toți cei dornici să se implice, atât la nivel personal, prin voluntariat, cât și la nivel financiar, prin donații, să se alăture Caritas Moldova în dezvoltarea și implementarea unor astfel de activități de o importanță vitală (de cele mai multe ori) pentru cei care nu au alt suport în afară de noi” a declarat dl Edward Lucaci, președintele Fundației de Binefacere Caritas Moldova.

Fundația de Binefacere Caritas Moldova este recunoscătoare pentru suportul tuturor organizațiilor în consolidarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu. Cu eforturi comune, am reușit împreună să fim mai aproape de cei aflați în nevoie.