Drepturi egale, responsabilități egale! – Declarația Caritas Europa cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor, 8 martie 2018

 Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor, Caritas Europa se adresează instituțiilor și guvernelor Europene să spargă stereotipurile referitoare la responsabilitățile părintești în familie și să adopte legea propusă de UE referitoare la echilibrul dintre serviciu și viață de familie.

”După ce s-a născut prima noastră fiică, am decis să-mi iau câteva luni suplimentare de concediu maternal pentru a avea grijă de ea. Această decizie a fost determinată de faptul că  situația mea de la serviciu era mai puțin sigură și salariul meu era mai mic decât al soțului; un concediu de îngrijire a copilului nu era o opțiune la organizația unde lucra soțul meu. Apoi s-a născut al doilea copil și am rămas să stau acasă pentru totdeauna. Sper ca fiica mea și viitorul ei soț vor avea mai muplte opțiuni atunci când vor avea copii.” – povestește Elisabeth, 53 ani, Belgia.

Această propunere pentru o directivă UE referitoare la echilibrul dintre viața de familie și serviciu reprezintă o oportunitate unică de a reduce golurile dintre mame și tați în ceea ce privește angajarea, salariul și responsabilitățile față de copil; de a facilita alegerea de a avea sau nu copii și de a promova participarea femeii pe piața muncii . Mai mult decât atât cercetările arată că un echilibrumai bun între serviciu și viașa de familie este o investiție care duce la angajați fericiți și productivitate crescută, scăderea fluctuației de personal și absențelor de la locul de  muncă.

”Este foarte important să înțelegem: femeile și bărbații au aceleași drepturi. Accest lucru semnifică că ei au obligațiuni egale în ceea ce privește îngrijirea copilului și lucrul casnic în familie. Un echilibru mai bun între serviciu și viața de familie avantajează nu doar familiile prin ceea ca dispar golurile dintre barbați și femei ci și companiile și economia deoarece angajații sunt mult mai motivați.” – declară Shannon Pfohman, Director Politici și Advocacy al Caritas Europa.

Acum este timpul ca Parlametul și Consiliul Europran să ajungă la un acord referitor la propunerea pentru o directivă referitoare la echilibrul dintre viața de familie și serviciu și să asigure o remunerare decentă pentru concediul de îngrijire a copilului cel puțin timp de patru luni pentru fiecare părinte. Adoptând această directivă , ei pot își pot demonstra angajamentul de orientare spre o Europă mai socială, așa cum s-a pledat în timpul proclamării Pilonului European al Drepturilor Sociale în Noiembrie 2017.

Să nu uităm că familia este celula vitală a societății!