Proiectul „HELP” – Ajutor persoanelor singuratice în etate contribuie la realizarea art. 25 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, afirmând că orice persoană are dreptul la un nivel de trai adecvat pentru sănătatea și bunăstarea lui și a familiei sale, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală și serviciile sociale necesare, și dreptul la asigurare în caz de șomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrânețe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistență, în urma unor împrejurări independente de voința sa.

Perioada de Implementare: Iulie 2015 – iulie 2018

Scopul proiectului:

 1. De a îmbunătăți accesului la asistență medicală primară și servicii sociale pentru 450 de persoane vârstnice solitare vulnerabile din Chișinău, Stârcea și Stăuceni.
 2. De a transmite mesaje cheie și cereri legate de serviciile de asistenta medicala pentru factorii de decizie și a publicului, în scopul de a influența legislația și administrarea pentru servicii mai multe și mai bune pentru vârstnici.

Beneficiari: Caritas Moldova oferă servicii de asistență și îngrijire medicală și socială la domiciliu persoanelor cu boli incurabile, cronice, cu dizabilități fizice, singuratice și social vulnerabile, sau poate fi complementar, astfel servind drept sprijin pentru rude.

Activități în cadrul proiectului:

 1. Îngrijiri medicale și sociale la domiciliu persoanelor bolnave în fază terminală, după AVC, infarct miocardic, cu diabet zaharat cu complicații, maladii din copilărie, etc.
 2. Ajutorarea beneficiarilor pentru a obține o recuperare rapida cu medicamente, materiale de igienă (pampers, scutece), produse alimentare.
 3. Promovarea serviciilor sociale la Ministerele de resort, stabilirea metodologiei de calculare a costului pentru servicii sociale la MMPSF.
 4. Promovarea serviciilor medicale și lobarea preturilor pentru serviciile date la MS si CNAM.
 5. Organizarea trening-urilor pentru voluntari, asistenți sociali personali, asistenți din Direcția de Asigurare Socială locale, conform programului curricular stabilit.

Impact:

 1. Caritas Moldova a efectuat 7920 vizite medicale și 2687 vizite sociale la vârstnici din Chișinău (sectoare: Botanica, Râșcani, Ciocana, Centru), Stăuceni (Goeni, Ciorăscu) și Stârcea.
 2. Au fost prestate servicii medicale pentru 58 de beneficiari în municipiul Chișinău, 67 beneficiari din Stăuceni și 65 de beneficiari în Stârcea: pansament, prevenirea și tratamentul escarelor, măsurarea nivelului de glucoza din sânge, masaj, exerciții terapeutice, injecții intramusculare, distribuirea medicamentelor, măsurarea tensiunii arteriale, temperatura, puls, bandajarea, tratarea rănilor și escare, prevenirea complicațiilor respiratorii, îngrijiri paliative.
 3. Au fost oferite servicii de asistență socială – 715 vizite în municipiul Chișinău, 772 vizite în Stăuceni și 1200 vizite în Stârcea: baie parțială sau completă, schimbarea lenjeriei de pat și lenjerie personală, igienă personală, spălătorie, suport în casa- curățare, sprijin în gătit, care însoțește la farmacie / medic, sprijin în pregătirea documentelor (pensie, gradul de handicap), produse alimentare și pachete de igienă.
 4. Centrele medico-sociale ale Caritas Moldova au primit 92 de beneficiari din Stăuceni și 111 beneficiari în Stârcea și prestate următoarele servicii: măsurarea glucozei, a tensiunii arteriale, temperatura, injecții, bandajarea, consultanta telefon, spălătorie, baie și duș, igienă personală.
 5. Organizarea grupurilor de auto-ajutorare, încurajarea membrilor comunității să ofere ajutor vârstnicilor.
 6. Au fost semnate acorduri de cooperare între Caritas Moldova și Primăria Stăuceni, Policlinică Stăuceni (Asociația Medicilor de Familie), Direcția de asistență socială Glodeni, Policlinica Glodeni (Asociația Medicilor de Familie), Direcția Generala de asistenta sociala a Consiliului Municipal din Chișinău și Policlinică Chișinău / Botanica (Asociația de Familie Medicilor)

Finanțator: Caritas Viena & ADA

Noutăți

Prevenirea diabetului zaharat.

Dumincă, 16 Iulie, la Catedrala Romano-Catolică Providența Divină din Chișinău, în cadrul proiectului HELP – Ajutor persoanelor singuratice în etate, asistentele medicale Caritas Moldova împreună cu medicul geriatru de la Liga Medicilor Catolici au...

Citește totul...

12