Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

La 3 mai 2017 Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Poloniei la Chișinău, Artur Michalski împreună cu soția sa au organizat recepția festivă cu ocazia împlinirii a 226 ani de la adoptarea Constituției Poloneze, împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Polonă și cu ocazia sfârșirii mandatului sau în calitate de ambasador al Republicii Polone în Republica Moldova.

20170503_173133

Cu sprijinul domnului Artur Michalski, invitații de la acest eveniment au avut posibilitatea să sprijine activitatea Grădiniței de Copii din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, și au donat bani prin intermediul colectei organizate de Fundația de Binefacere Caritas Moldova sub sloganul: „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”. Pe parcursul anilor Caritas Moldova de nenumărate ori a susținut financiar activitatea grădiniței prin diverse proiecte.

20170503_172551

În anul 2016 a avut loc inaugurarea clădirii noi a grădiniței la care au fost prezenți și Episcopul de Chișinău, E.S. Anton Coșa, E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Poloniei la Chișinău – Artur Michalski, preotul Andrei Dăscălașu și reprezentanți ai autorității publice locale. În prezent grădinița este frecventată de 23 copii, 5 dintre ei se pregătesc să meargă la școală. Procesul educațional se desfășoară atât în limba română cât și rusă.
Moldova și Polonia demult au o relație bună, însă aceste relații au primit un nou impuls de la declararea independenței Moldovei din 1991. Polonia susține activ Moldova în parcursul european. Oamenii de afaceri polonezi manifestă interes într-o colaborare cu Moldova în domeniul energiei regenerabile, epurării apelor reziduale și canalizării, realizarea proiectelor de infrastructură și implementarea tehnologilor ecologice. Polonia a fost timp îndelungat lider printre țările europene importatoare de vinuri moldovenești, ce sunt înalt apreciate de către consumatorii polonezi. Una din companiile de stat de bază în industria zahărului – Kraiowa Spolka Cukrowa este unul din cei mai mari investitori în industria zahărului din Moldova.

La 3 mai 1791 Sejmul (parlamentul) a adoptat ”Actul Guvernamental” sau Constituția poloneză, (în poloneză: Ustawa rządowa) care a fost prima constituție din Europa și a doua în istoria mondială. Pentru multe generații de polonezi Constituția din 1791 a devenit simbolul independenței Poloniei și speranța la crearea unei societăți democratice.

Fundația de Binefacere Caritas Moldova este recunoscătoare E.S. domnului Artur Michalski și soției sale pentru anii de lucru productiv în R. Moldova. Datorită lor țările noastre au devenit mai apropiate una față de cealaltă. La fel suntem recunoscători pentru posibilitatea oferită de a colecta fonduri pentru grădinița din satul Crețoaia și le dorim pace, sănătate și succes la locul nou de muncă.