Îngrijirea bolnavilor şi bătrânilor singuratici la domiciliu

Pe 26 martie 2014, în cadrul proiectului „Bridge the gap“, MRC Caritas Moldova  a organizat o Şedinţă pentru grupul de lucru din cadrul ONG-urilor prestatoare de servicii de îngrijiri la domiciliu. La şedinţă, au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, coordonatori şi directori ai ONG-urilor, reprezentanţi mass-media.

În contextul direcţiilor strategice stabilite de Caritas Moldova pentru 2012-2016, dna Otilia Sîrbu, director Caritas Moldova a vorbit despre importanţa serviciilor de îngrijire la domiciliu în Republica Moldova şi despre experienţa organizaţiei în acest domeniu. Dna Liliana Radu, coordonator al Departamentului Medical Caritas Moldova a prezentat rezultatele Raportului Sociologic, efectuat în cadrul proiectului „Bridge the gap“. Raportul dat a scos în evidenţă problema migraţiei în Republica Moldova şi impactul pe care îl are asupra bătrânilor. Aceștia rămân în grija nimănui și în cele mai dese cazuri trăiesc într-o sărăcie inimaginabilă. Reprezentanţii Ministerelor de resort au oferit răspunsuri în privinţa demersurilor înaintate la ultima Şedinţă de lucru din 12 februarie 2014.

În cadrul şedinţei, invitaţii şi-au împărtăşit cunoştinţele şi experienţa în domeniul serviciilor de îngrijire la domiciliu. Au fost identificate principalele probleme în domeniul îngrijirilor medicale, de asemenea,  au fost purtate discuţii privind acordarea serviciilor medico-sociale complexe şi elaborarea unei strategii pentru stabilirea preţurilor componentului social.

Schimbul de experiență care a avut loc în cadrul Şedinţei va contribui la scrierea şi implementarea unor noi proiecte de succes necesare în domeniul medico-social.