Promovăm solidaritatea umană

otilia-sarbuInterviu cu Otilia Sârbu, director al Misiunii Religioase Catolice Caritas Moldova

   Noi nu putem să ignorăm suferinţa şi necazul apropiaţilor noştri. În consecinţă, când ei se află în situaţie dificilă, noi simţim obligaţia morală de a-i ajuta, pentru că ei sunt slabi, vulnerabili şi au dreptul să beneficieze de ajutor.

- Dragă Otilia, Misiunea Catolică Caritas Moldova a organizat recent o conferinţă de succes la care au participat reprezentaţi de seamă de la un şir de instituţii superioare de învăţământ şi de la ministerele de resort. Cum s-au stabilit aceste relaţii ale Caritasului cu instituţiile de stat?

- Misiunea Catolică Caritas Moldova este membru al Forumului Naţional pentru Sănătate şi Îngrijiri Comunitare, în cadrul căruia suntem responsabili de departamentul Mobilizarea Socială în promovarea serviciilor de îngrijire a bolnavilor la domiciliu. Însă vreau să menţionez că, încă înainte de a fi membru al acestui Forum, Caritas Moldova întotdeauna a fost deschisă să colaboreze cu instituţiile de stat la toate nivelurile, în vederea extinderii proiectelor de ajutorare a săracilor. Pe parcursul anilor, împreună am realizat cu succes multe proiecte. De asemenea, am organizat în comun conferinţe, seminare. Deci, aceste relaţii s-au stabilit pe parcursul mai multor ani de activitate. Astăzi deja este evidentă o încredere reciprocă şi putem spune cu fermitate că avem relaţii temeinice şi durabile. Tema conferinţei recente, îngrijirea pacienţilor la domiciliu, este, aş zice, destul de actuală. Însăşi participarea activă la această conferinţă a unui număr mare de personalităţi proeminente din domeniul asistenţei medico-sociale în Republica Moldova ne-a demonstrat că există interes şi dorinţă de a întreprinde împreună acţiuni constructive în promovarea îngrijirii la domiciliu a bolnavilor singuratici sau a bătrânilor abandonaţi de membrii familiilor lor.

http://www.flux.md/articole/2966/