Președintele Caritas Moldova, dl Edward Lucaci, a acordat un interviu Biroului de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău

Președintele Fundației de Binefacere Caritas Moldova, dl Edward Lucaci, a acordat un interviu Biroului de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău.

In interviu, domnul președinte a subliniat importanța promovării voluntariatului, pentru ca, alături de celelalte activități, să putem păstra imaginea de caritate a Bisericii Romano-Catolice.

Mai jos găsiți întregul interviu:

“Fundația de Binefacere „Caritas Moldova” activează în dieceza noastră din anul 1995, inițial ca Misiune Religioasă Catolică, iar din 2015 în calitate de Fundație de Binefacere. Președintele Caritas Moldova, Edward Lucaci, ne-a oferit un interviu în care ne-a relatat despre obiectivele de viitor ale fundației și bucuria trăirii carității.

Biroul de presă: Ce semnificație are pentru dumneavoastră personal funcția de președinte al Caritas în Republica Moldova?

Edward Lucaci: Este un mod prin care pot ajuta, într-un cadru instituționalizat, pe cei aflați în nevoie.

Biroul de presă: În toate diecezele Caritas este imaginea de caritate a unei Biserici care îi iubește pe cei săraci. Simțiți această responsabilitate?

Edward Lucaci: Mai mult decât a simți această responsabilitate a carității, eu am ales să o trăiesc, și sunt bucuros că fac parte din acest proces și că pot, împreună cu echipa mea, să aducem puțin mai multă bucurie în viața celor mai puțin norocoși decât noi.

Biroul de presă: Ce înseamnă a fi președinte al Caritas în vremea Papei Francisc, care dorește o caritate concretă, autentică și adevărată?

Edward Lucaci: Înseamnă dăruire, ascultare, compasiune, pasiune, capacitate de a ascultă vocile care cer ajutor, deschidere către iubirea lui Dumnezeu și, nu în ultimul rând, credință în El și în lucrurile bune făcute împreună în numele Lui.

Biroul de presă: Republica Moldova este o țară cu atât de multă sărăcie, iar Caritas cu siguranță nu poate rezolva problemele țării, deci care sunt obiectivele imediate din program?

Edward Lucaci: Cred că Moldova este nu o țară cu multă sărăcie, ci o țară cu o mare nevoie de speranța, bucurie și normalitate. Nu ne propunem să rezolvăm toate problemele ci dorim ca, în limita resurselor pe care le avem, să dezvoltăm acele programe și proiecte care răspund celor mai importante nevoi ale beneficiarilor noștri. Și, cel mai important, ne propunem să contribuim la o schimbare pozitivă ireversibilă atât la nivelul fiecărui beneficiar dar și la nivelul comunităților în care aceștia trăiesc.

Biroul de presă: Programul pastoral al Diecezei spune că angajații Caritas trebuie să fie adevărați „slujitori ai carității”. Ce credeți despre acest concept dorit de Diecezei?

Edward Lucaci: Anagajatii Caritas Moldova se străduiesc să fie buni “mijlocitori” ai carității, dedicați acestei cauze și deschiși spre a trăi cât mai frumos, atât la nivel personal cât și profesional, această misiune nobilă.

Biroul de presă: Un alt obiectiv al Diecezei este dezvoltarea voluntariatului, de fapt episcopul a numit un preot responsabil pentru voluntariat, ce viitor are acest domeniu?

Edward Lucaci: Voluntariatul este o provocare pentru fiecare organizație Caritas. Și noi ne propunem că această activitate să fie una cât mai extinsă și cu rezultate cât mai frumoase. În acest sens, ne bucurăm că Episcopul Anton a numit un preot responsabil pentru acest segment deoarece orice experiență și suport de specialitate ne poate ajută să dezvoltăm mai multe activități de impact, în care să fie implicați din ce în ce mai mulți voluntari.

Biroul de presă: O întrebare provocatoare: Care este relația dintre Evanghelia carității și Caritas?

Edward Lucaci: Numai înțelegând și trăind cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu din Evanghelia carității vom putea spune că suntem parte integrantă din marea și frumoasă familie a Caritas.”

Sursa: https://catolicmold.md/2019/07/interviu-cu-edward-lucaci-presedintele-fundatiei-caritas-moldova/

 Poza-E