Uniunea organizațiilor obștești “Rețeaua organizațiilor necomerciale prestatoare de îngrijiri comunitare” în vizită la Viena

^032D9C3AAFFAC4C58FE31E5491261D2EAE1EE2EB052E3569CE^pimgpsh_fullsize_distr - web

În perioada 4 – 7 decembrie 2017, Caritas Viena (donatorul proiectului ”Ajutor persoanelor singuratice în etate”, HELP), a organizat pentru fondatorii Uniunii organizațiilor obștești “Rețeaua organizațiilor necomerciale prestatoare de îngrijiri comunitare” două activități importante. Membrii rețelei din cadrul departamentului medical Caritas Moldova și Asociația Home Care în Moldova au avut o ocazie specială de a participa la o instruire de 2 zile în domeniul managementului în domeniul îngrijirilor prin implicarea familiei și voluntarilor, precum și la o vizită de studiu care a cuprins mai multe componente pe filiera îngrijirea persoanelor în etate. Astfel, participanții la vizita de studiu au mers la un Centru de Zi pentru persoanele în etate din Viena, câteva centre Caritas Viena care oferă servicii medico-sociale la domiciliu, inclusiv 24 de ore, precum și Fondul Social din Viena care contractează aceste servicii.

6_Viena - web

2_Viena - web

Programul a inclus și vizite la beneficiari, unde participanții au reușit să cunoască nu doar care este calitatea serviciilor, inclusiv accesibilitatea lor, dar la fel și mecanismul de evidență care determină eficacitatea în acordarea serviciilor menționate. Caritas Viena a reușit în cadrul acestei vizite să demonstreze participanților standardele europene pentru serviciile medicale și sociale care sunt oferite persoanelor în etate in Viena, standarde la care trebuie să tindă orice țară. Tot odată a fost realizat și un schimb de experiență și bune practici, care au rezumat dintr-un dialog de întrebări și răspunsuri cu conducătorii instituțiilor care lucrează în domeniul îngrijirilor medico-sociale pentru persoanele în etate.

3_Viena - web

Vizita de studiu, precum și instruirea organizată pentru R. Moldova a prezentat pentru participanții din cadrul rețelei nu doar o acumulare de cunoștințe și bune practici în domeniu îngrijirilor medico-socale pentru replicarea lor ulterioară în R. Moldova, dar si un model de colaborare cu alte organizații din alte țări (in special cu Caritas Viena).

Proiectul „HELP – ajutor persoanelor singuratice în etate” este sprijinit financiar de Caritas Viena & ADA

Logo caritas_tipar_cmyk-01