Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Cea de-a doua lună a anotimpului toamna debutează cu o aniversare specială, ce ne reamintește de bunicii și părinții noștri, dar mai ales de modelele de viață pe care le-am primit de la ei.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Cu această ocazie, ne reamintim cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi ne putem aminti de cunoscutul proverb „Cine n-are bătrâni să-și cumpere”.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106. A fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în acelaşi an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confruntă populaţia în vârstă în secolul al XXI-lea, şi, totodată, pentru a promova dezvoltarea unei societăţi pentru toate vârstele.

„Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază ONU.

Această zi nu reprezintă doar un moment aniversar, ci şi o ocazie pentru Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova de a-i omagia pe cei ajunşi la vârsta senectuţii şi un prilej de reflecţie asupra vieţii vârstnicilor.

VLUU L100  / Samsung L100
Caritas Moldova transmite un sincer La Mulți Ani plini de speranţă şi satisfacţii, tuturor celor care sunt aniversații Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice! Să aveți parte de multe bucurii şi împliniri, de zile senine şi liniştite, alături de cei dragi şi de cei care vă sunt aproape.