Misiunea Caritas Moldova constă în exercitarea carității creștine în sprijinul celor mai nevoiași, pentru promovarea echității sociale și apărarea demnității umane.
Caritas Moldova aspiră la crearea unei comunități bazate pe solidaritate, având în centrul preocuparilor noastre promovarea demnității umane, binelui comun, adevărului și libertății.
Caritas Moldova este o organizație formată dintr-o echipă motivată și responsabilă care se ghidează după valori și principii creștine, precum demnitatea umană, solidaritatea, compasiunea, voluntarismul, integritatea, transparența și universalitatea.
Fundația de Binefacere Caritas Moldova creată în sânul Bisericii Romano-Catolice din Moldova, la iniţiativa Episcopului de Chişinău, a fost înregistrată, în forma sa juridică actuală, la 2 iunie 2015.
Misiunea noastră îşi desfăşoară activităţile pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul Biroului Naţional şi celor 11 filiale situate în: Bălţi, Bender, Chişinău, Creţoaia, Grigorăuca, Raşcov, Rîbniţa, Slobozia Raşcov, Stăuceni, Stîrcea, Tiraspol.
Principalele categorii de beneficiari ai Caritas Moldova sunt: persoanele în etate, cele abandonate, persoane cu dizabilităţi, copii, tineri, studenţi, familii vulnerabile, familii monoparentale, şomeri, persoane aflate in situaţii de risc şi alte categorii vulnerabile.
Proiecte lansate:
Proiecte lansate:
Proiecte relizate:
Proiecte lansate :
În 2004, Caritas Moldova îşi reformulează strategia de combatere a sărăciei aplicând planul strategic pilot. Astfel, din ianuarie 2005, a început implementarea primului plan strategic de trei ani (2005 – 2007) conform standardelor Federaţiei Caritas Europa. O simplă analiză comparativă indică o creştere semnificativă a numărului de proiecte şi, respectiv, a numărului de beneficiari: de la 46 de proiecte implementate în 2004 (cu peste 17 000 beneficiari), la 63 de proiecte – în 2005. A urmat Planul strategic 2008-2010, care și-a propus realizarea unui șir de obiective, printre care – asistenţa oferită grupurilor de persoane vulnerabile şi reintegrarea socială a persoanelor sărace şi marginalizate. Activităţile desfăşurate pe tot teritoriul Moldovei sunt parte integrantă a Planului strategic 2012-2016.
Proiecte lansate:
Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui tău dă glorie (Ps 115,1)
De la începuturile existenței sale, Caritas Moldova a primit de la fondatorul său un mandat clar și fără echivoc, acela de a-i sluji pe cei mai săraci dintre săraci, pe toți aceia care sunt la marginea societății, uitați și neglijați de toți, și de a le arăta astfel chipul blând și iubitor al lui Dumnezeu, care „este iubire” (cf. 1In 4,16), în toate acțiunile de caritate pe care le promovează.
Beneficiarii săi sunt mulți și diferiți: copii, tineri sau bătrâni, familii în dificultate, bolnavi sau persoane cu diferite dependențe. A te apropia de ei cu dragoste, atenție și grijă reprezintă pentru fiecare colaborator mai mult decât un contract de muncă, cât mai ales o misiune a sufletului și o vocație a bucuriei din care primesc lumină, după cum spune foarte frumos Papa Francisc în Enciclica Lumen fidei: „Pentru câți bărbați și femei de credință cei suferinzi au fost mediatori de lumină!” (nr. 57)
Caritatea, iubirea lui Dumnezeu pentru aceia care au avut mai puțin noroc în viață este motivația pentru care echipa Caritas Moldova, atât de la nivel central cât și în diferitele sale structuri din teritoriu, depune zilnic eforturi considerabile pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, pentru a le ușura problemele și a le dărui noi motive de speranță.
Caritas Moldova, în colaborare cu parteneri din țară și de peste hotare, a implementat numeroase proiecte de mare importanță. Desigur, ar fi fost loc și de mai mult, însă timpul puțin și limitele posibilităților materiale nu au permis acest lucru. Se cuvine totuși a fi adus un mare și sincer cuvânt de mulțumire atât partenerilor cât și echipei Caritas Moldova pentru tot binele realizat. Dumnezeu să-i răsplătească pe fiecare însutit și înmiit!