Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Ajutor umanitar pentru refugiaţi de la Caritas Moldova



Ajutor umanitar pentru refugiaţi de la Caritas Moldova

Până acum, peste 333.949 de refugiați au trecut în Moldova, dintre care aproape 90% sunt femei și copii. Chiar dacă mai mult de jumătate din populația refugiată care sosește în Moldova plănuiește să continue mai departe către Uniunea Europeană, mulți dintre ei, în cele din urmă, rămân. Pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 97.057 de cetăţeni ucraineni.


De la începutul crizei, Caritas Moldova a oferit asistență umanitară critică și cuprinzătoare, lucrând pentru a-i servi pe ucrainenii nou sosiți în toată țara. Sprijinul Caritas Moldova a urmărit satisfacerea nevoilor fizice – hrană, apă, adăpost și transport – și îngrijirea nevoilor emoționale: consiliere, sprijin social pentru înțelegerea resurselor și opțiunilor locale și activități pentru copii. Programele Caritas Moldova se extind rapid pentru a răspunde contextului în schimbare și nevoilor tot mai mari ale situației de urgență, susținând totodată demnitatea umană în furnizarea de îngrijiri. Caritas Moldova a găzduit și susținut, de asemenea, un număr tot mai mare de angajați partener al organizațiilor membre Caritas care sosesc în țară.

Prioritățile includ:

  • Extindeți cazarea sigură și securizată
  • Oferirea de sprijin emoțional și social permanent pentru refugiaţi
  • Continuarea colaborării și coordonării cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica nevoile și a oferi asistență de calitate tuturor refugiaților
  • Oferirea de asistență CASH, în parteneriat cu CRS și UNHCR, tuturor refugiaților eligibili pentru program
  • Pregătirea comunităților moldovenești pentru a găzdui și sprijini refugiații ucraineni

De la începutul conflictului:

mijloace de trai pentru 481 de refugiați,

securitate alimentară și nutriție: 13281 mese calde livrate,

protecție: suport psiho-emoțional pentru 1063 de refugiați, consiliere socială pentru 5 refugiați.

consolidarea capacităților/workshop-uri/instruire: 1 întâlnire pentru 8 participanți,

evaluarea nevoilor, acțiune în domeniul sănătății, educație, alimentare cu apă, salubritate și promovare a igienei spălare: asistență în numerar pentru 310 refugiați, donații livrate către centrele de refugiați administrate de Caritas Moldova pentru 481 de refugiați, ajutor umanitar pentru 34 de refugiați; truse de igienă pentru 315 refugiați.

consolidarea capacităților lucrătorilor din Oficiul pentru Migrație și Azil / call center; asigurarea de hrană, apă, canalizare Palanca și Ocnița - cele mai importante puncte de frontieră prin care peste 200.000 de refugiați au intrat în Moldova; acordarea de asistență financiară Direcției Regionale Căutare-Salvare pentru materialele necesare instalării energiei electrice la frontiera Palanca în prima zi de conflict.

14.03.22 - 22.03.22 Apel de urgență „Sprijin Ucraina”

SECURITATE ALIMENTARĂ și NUTRIȚIE: 5933 mese calde livrate în 8 centre pentru refugiați

MODUL DE TRAI: Servicii integrate (cazare, hrană, îngrijire medicală, sprijin social, recomandări, informare, educație)  pentru 130 de refugiați zilnic.

PROTECȚIE : Sprijin psiho-emoțional pentru 379 refugiați - 271 copii, 97 adulti și 1 senior (40 ore de voluntariat), Consiliere socială pentru 5 refugiați.

AJUTOR URGENT: Ajutor umanitar pentru 15 refugiați, Asistență în numerar: 310 refugiați din 126 de familii

Parteneri: Episcopia Catolică din Chișinău, Caritas Austria, Caritas Luxemburg, Luxemburg Ajutor și Dezvoltare, Caritas Italiana, Caritas Țările de Jos, Ambasada SUA în Republica Moldova, Catholic Relief Services, Caritas Germania, Caritas Internationalis, Centrul Educațional Fides, Catolic Mental Health Ministry, Fundația de Binefacere „Casa Providentei”, OTP Bank, Fundația de Educație Financiară OK, Universitatea USM Moldova, Casa Curata (companie locală), Elongate (companie internațională), Studio Picasso (companie locală), Asociația de terapie și psihodramă Gestalt (ONG local) , Diaconia (ONG local), UNHCR (ONG internațional)