Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Caritas Moldova acordă asistență în numerar pentru refugiații vulnerabili



Caritas Moldova acordă asistență în numerar pentru refugiații vulnerabili

Fundația de Binefacere Caritas Moldova acordă asistență în numerar persoanelor vulnerabile refugiate. La moment au fost înregistrate 10139 persoane. Plățile în numerar sunt puse la dispoziție pentru refugiații vulnerabili din Ucraina. Plățile sunt gestionate de  Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNCHR) prin intermediul Catholic Relief Services (CRS) și partenerii săi Caritas Moldova și Diaconia, sub coordonarea generală a UNHCR și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

 

Caritas Moldova asigură suport considerabil în consolidarea capacității deschiderii centrelor locale și regionale pentru asistență în numerar la Chișinău, Dondușeni, Bălți. Caritas Moldova va facilita în scurt timp deschiderea centrelor la Orhei și Ungheni.

Centrul de înscriere în Chișinău este deja funcțional, iar noul centru se va deschide în săptămâna ce începe cu 28 martie. Centrele de înscriere în Căușeni și Dondușeni se vor deschide la finele lunii martie/începutul lunii aprilie, urmate de Cahul, Ungheni și Orhei. Echipe mobile de înscriere vor fi dislocate în raioane și municipii care se află la mai mult de o oră de călătorie de la centrele de înscriere.

Fiecare refugiat eligibil are dreptul la 2.200 MDL/lună. Eligibile sunt persoanele care au fugit din Ucraina și au intrat în Moldova după februarie 2022 pot fi luate în considerare pentru grant. Aceștia pot fi cetățeni ucraineni sau cetățeni ai altor țări care locuiau în Ucraina.

1. Înscrierea se face prin programare online - Apasa Vreau sa ma programez si sa aflu mai multe 

2. Are loc colectarea datelor cu caracter personal : date biografice, fotografia, amprentele digitale și date de contact)

3. Primiți cardul @maib, îl activați și extrageți suma la orice bancomat

Scrie-ți pe viber dacă aveți întrebări :

L. rusă : +373 606 46902

L. ucraineană : +373 609 251 49

L. romînă : +373 604 438 08

Unde va avea loc înscrierea?

Toți membrii familiei trebuie să meargă împreună la programare cu toate documentele de identitate disponibile.  Datele de identitate, amprentele și fotografiile vor fi preluate de la toți membrii familiei și vor fi eliberate cu un card bancar și o Dovadă de Înscriere. Acesta nu este un document legal și nu are nicio legătură cu statutul de refugiat. 

La moment, programările sunt date numai prin referiri din partea partenerilor UNHCR. Pentru a obține o programare, vă rugăm să completați formularul de preînscriere. Veți fi contactat/ă în termen de 15 zile.

Înscrierea se face doar prin programări.

Gospodăriile și persoanele cu următoarele caracteristici sunt eligibile pentru grant:

    • LGBTI
    • Persoană cu nevoi de protecție juridică și fizică
    • Femeie aflată în pericol
    • Persoană cu o afecțiune medicală gravă
    • Femeie însărcinată
    • Persoană cu o careva dizabilitate
    Gospodăria cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale, inclusiv:
  • Gospodăria condusă de o persoană în etate (peste 60 de ani)
  • Gospodăria cu un copil neînsoțit sau separat
  • Gospodăria condusă de un copil (sub 18 ani)
  • Gospodăria condusă de un singur părinte
  • Gospodăria cu una sau mai multe persoane aflate la întreținere
    •