Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

LA MULȚI ANI fondatorului Caritas Moldova



LA MULȚI ANI fondatorului Caritas Moldova

Cu sentimente de mare bucurie, comunitatea diecezană se regăsește unită în această zi de 23 noiembrie în jurul episcopului ei, de ziua sa de naștere. Cele mai sincere urări îi sunt adresate pentru o slujire episcopală trăită cu entuziasmul și pasiunea permanente. În pofida trecerii anilor, prevalează tinerețea interioară și dragostea incontestabilă pentru Biserica particulară care i-a fost încredințată.

În această zi de sărbătoare, Episcopul Anton Coșa a dorit în primul rând să prezideze sfânta Liturghie în Catedrala „Providența Divină”, la care au participat vicarul general, Mons. Cesare Lodeserto, și alți preoți, precum și credincioși ai parohiei.

„Am vrut să celebrez această liturghie – a spus Preasfințitul Anton Coșa – ca să-i mulțumesc Domnului pentru ceea ce a făcut în viața mea de păstor al acestei Biserici, de care sunt profund atașat. Nu caut laude și mulțumiri, ci doar rugăciune, pentru ca slujirea mea să poată fi trăită cu bucurie”.

Episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa, s-a născut la 23 noiembrie 1961, în satul Valea Mare, comuna Faraoani, județul Bacău. Părinții săi Iosif Coșa (1934-2003) și Magdalena Bulai (n. 1937), ambii născuți în Valea Mare, au fost agricultori. Studiile primare le-a urmat în satul natal, iar pe cele liceale în comuna Hemeiuș, jud. Bacău. În 1989 a absolvit Institutul Teologic din Iași. La 25 iunie același an a fost hirotonit preot de arhiepiscopul de București Ioan Robu, pentru Dieceza de Iași. Între 1989 și 1990 a exercitat ministerul de vicar parohial la Roman, iar între 1990 și 1991 la Chișinău. În 1991, devine paroh al comunității catolice din Chișinău, funcție în care a rămas până la numirea în funcția de administrator apostolic „ad nutum Sanctae Sedis” al Administraturii Apostolice din Republica Moldova, la 28 octombrie 1993. La 30 octombrie 1999, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit, iar pe 6 ianuarie 2000, în Bazilica „Sfântul Petru”, l-a consacrat episcop titular de Paestum. Liturghia inaugurală ca episcop a Monseniorului Anton Coșa s-a ținut la Chișinău la 15 ianuarie 2000. La 27 octombrie 2001, PS Anton Coșa a fost numit episcop de Chișinău.