Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Asistenţă financiară pentru poporul ucrainean refugiat în Republica Moldova



Asistenţă financiară pentru poporul ucrainean refugiat în Republica Moldova

Pe data de 25 martie 2022 – ICNUR, Agenția ONU pentru Refugiați, Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU și Guvernul Republicii Moldova au anunțat că în curând vor fi furnizate mijloace bănești atât refugiaților din Ucraina, cât și familiilor care îi găzduiesc în Republica Moldova. Această acțiune urmează după o distribuție inițială de fonduri la scară mică din partea ICNUR, care a avut loc în luna februarie recent.

Fondurile vor fi distribuite electronic, folosind o schemă de carduri bancare preplătite, creată în colaborare cu maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova. Partenerii locali ai ICNUR - CRS şi Caritas Moldova asigură înregistrarea beneficiarilor, utilizând sistemul inovator PRIMES pentru a colecta biodate, în conformitate cu practica guvernamentală. Această practică va asigura că alocațiile de fonduri sunt distribuite eficient și fără a fi dublate.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că: „Refugiații sosesc în Republica Moldova purtând doar unele veşminte și deţinând obiecte pe care au reuşit să le transporte. Este important ca ICNUR și alte agenții umanitare să furnizeze mijloace bănești pentru a-i ajuta să-și satisfacă nevoile imediate. Apreciem acordarea unui sprijin similar familiilor vulnerabile din Republica Moldova, care și-au deschis cu generozitate casele refugiaților”.

Reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați in Moldova, Francesca Bonelli, a declarat că: „Guvernul și poporul Republicii Moldova au dat dovadă de solidaritate extraordinară, primind un număr fără precedent de refugiați în țara lor și în casele lor, în ultimele săptămâni. Când oamenii sunt forțați să-și părăsească casele, ei pleacă cu strictul necesar, pierzându-și în acest proces capacitatea de a câștiga și de a cheltui. Oferirea de asistență financiară imediată refugiaților și gazdelor lor din Republica Moldova este o prioritate absolută.”

Ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Marcel Spatari, a declarat: „Hotarele noastre rămân deschise pentru toți cei, care au nevoie să ne acceseze teritoriul, însă sprijinul considerabil trebuie să ajungă, și în continuare la cei, care au nevoie de el”.

Șeful Biroului PAM în Republica Moldova, Cesar Arroyo, a explicat că „oferirea de mijloace bănești constituie o modalitate ideală pentru familiile afectate de a cumpăra cele necesare atunci, când au nevoie. Există și un impact secundar pozitiv, atunci când banii sunt cheltuiți în magazinele din Republica Moldova, susținând economia locală.”

Furnizarea de asistență financiară este un efort de colaborare, condus de Guvern și susținut de ICNUR, PAM, OIM, UNICEF, ONG-uri și alți actori.

ICNUR oferă sprijin financiar persoanelor din multe țări, care găzduiesc refugiați în întreaga lume. Un astfel de sprijin oferă demnitatea de a alege în procesul de satisfacere a nevoilor, facilitând în același timp incluziunea și stimulând economiile locale. Acesta se realizează în prezent în mai multe țări care găzduiesc refugiați din Ucraina. Distribuția de mijloace bănești este, de asemenea, strâns în conformitate cu obiectivele Pactului Global pentru Refugiați în ceea ce privește reducerea presiunii asupra comunităților gazdă și creșterea independenței refugiaților.

PAM oferă sprijin financiar pentru a oferi familiilor posibilitatea de a-și satisface nevoile esențiale pe piețele locale, contribuind în același timp la stimularea acelor piețe. În 2021, PAM a transferat puterea de cumpărare în valoare de 2,3 miliarde USD către 41,8 milioane de oameni din 69 de țări. Acolo unde piețele și sectoarele financiare funcționează, așa cum este cazul în Republica Moldova, transferurile de mijloace bănești pot fi o cale eficientă pentru a obține rezultate în materie de securitate alimentară și nutriție.

Sursă https://www.unhcr.org/md/