Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Conferința Caritas Europa a Practicienilor în Justiție Penitenciară



Conferința Caritas Europa a Practicienilor în Justiție Penitenciară

„Suntem încă departe de momentul în care conștiința noastră poate fi sigură că am făcut tot posibilul pentru a preveni criminalitatea și a o controla eficient astfel încât să nu mai facă rău și, în același timp, să oferim celor care comit infracțiuni un mod de a se răscumpăra și de a face o întoarcere pozitivă în societate Dacă toți cei implicați într-un fel în problemă ar încerca să dezvolte această linie de gândire, poate că omenirea în ansamblu ar putea face un mare pas înainte în crearea unei societăți mai senine și mai pașnice."

Papa Ioan Paul al II-lea, 9 iulie 2000

Comunitatea Caritas Europa de Practicieni in Justiție Penitenciară s-a întâlnit, pentru a noua oară de la constituirea ei, la Vila Real, Portugalia, în perioada 15-17 mai 2024, cu scopul de a elabora un document de poziție care să implice și mai mult Biserica în (re)integrarea socială a foștilor deținuți prin crearea unor mecanisme concrete și eficiente, inclusiv reformarea politicilor penale la nivel mondial. Directorul Caritas Moldova, dl Edward Lucaci, a participat la aceste lucrări, alături de colegi din Portugalia, Franța, Germania, Spania, Belgia, Lituania.

În documentul de poziție elaborat au fost subliniate aspecte ce țin de auto-determinarea deținuților în procesul de reabilitare și reintegrare, legătura dintre sărăcia din penitenciar și din afara lui și potențialul criminogen al acestei vulnerabilități, necesitatea unor pedepse și a unor planuri de excutare a acestora care să încurajeze reabilitarea, nu să creeze și mai mult recidivism.

Experții au vizitat și închisoarea Vila Real și au participat la o liturghie oficiată de episcopul António Augusto de Oliveira Azevedo.

În ultima zi a atelierului, participanții au discutat cu oficiali din sistemul execuțional-penal portughez despre practicile actuale, provocări și planuri de viitor.

Adresăm sincere mulțumiri colegilor de la Caritas Vila Real și Caritas Portugalia care au organizat în mod impecabil această vizită de lucru.