Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Coroana de spini și tulburările mintale



Coroana de spini și tulburările mintale

„Tulburările mintale sunt reprezentate de coroana de spini a lui Isus”, sunt cuvintele sfintei Tereza de Calcutta. Având ca punct de plecare această asemănare, se pot observa anumite caracteristici întâlnite atât de partea tulburărilor mintale, cât și de partea spinilor.

Înainte de toate, spinii se întâlnesc foarte frecvent în zonele aride, adică în acele locuri unde pământul nu poate oferi suficiente resurse pentru dezvoltarea arbuștilor, copacilor sau plantelor. În acest fel de pământ apar spinii, deoarece aceștia nu au nevoie de prea multe resurse pentru a se dezvolta. La fel se întâmplă și cu tulburările mintale, în felul în care, o persoană nu se mai simte implicată într-o comunitate, nu își mai poate extrage resursele necesare din acel anturaj și simte o profundă înlăturare din peisaj. Tulburările mintale au fie un istoric îndelungat de căderi, eșecuri și disperări, dar pot fi provocate și din senin, de anumite conflicte sau neînțelegeri, de situații neprevăzute și de persoane apropiate sau mai puțin apropiate. Pentru a se manifesta, asemenea spinilor, tulburările mintale nu au nevoie de resurse foarte multe.

În al doilea rând, spinii au rolul de a feri plantele de animale erbivore, de a le împiedica să le rupă sau de a încetini accesul acestora către fructele și frunzele plantelor. În același fel, tulburările mintale sunt adeseori observate ca un scut de rezistență pus înaintea tuturor celor care înconjoară persoanele cu aceste tulburări. Acestea se feresc să nu fie lovite în vulnerabilitatea lor și ascund în ele, pentru mult timp, ceea ce consideră mai valoros pentru ele.

Pe de altă parte, după cum spinii sunt de tipuri diferite, la fel și tulburările mintale sunt diverse. Unii spini sunt generați din rădăcină, alții sunt generați de muguri, unii sunt generați de frunze, iar alții sunt dezvoltați chiar pe fructe. Sunt spini mai mari, alții mai mici. Sunt spini mai duri, iar alții mai puțin duri. Sunt spini otrăvitori, dar sunt și spini lipsiți de otravă. În această perspectivă, tulburările mintale sunt la fel de variate: unele sunt de scurtă durată, altele durează mai mult, unele sunt mai agresive, iar altele mai liniștite, unele sunt distrugătoare dacă nu sunt recunoscute și tratate în timp util, iar altele sunt mai puțin distrugătoare.

În concluzie, pentru a ne proteja de înțepăturile spinilor trebuie să fim atenți, să luăm cu grijă acele ramuri sau plante și să îndepărtăm cât de mult putem acei spini pentru a nu ne crea probleme ulterioare. În același fel, trabuie să cunoaștem, să protejăm, să avem grijă deosebită în comportamentul nostru față de persoanele cu tulburări mintale, pentru a trăi împreună momente înălțătoare de vindecare și de fericire.

Isus, care a purtat coroana dureroasă de spini adânc înfiptă în capul Său, are o slăbiciune specială pentru cei care suferă de tulburări ale minții, pentru că ei sunt cu adevărat uniți cu El în suferința lor răscumpărătoare. Trebuie să-l vedem pe Cristos în cei care suferă; și să devenim asemenea Lui, tratându-i cu demnitate. Țineți minte că tulburările mintale nu reprezintă un obstacol în drumul spre sfințenie.