Pe 5 octombrie, la Tiraspol, a avut loc prezentarea scenelor pe teme sociale sub forma unui teatru-forum, în cadrul proiectului “Teatrul care ne unește în rezolvarea problemelor comune”. Astfel, voluntarii-actori au prezentat situații în care tinerii sunt discriminați, le sunt încălcate drepturile sau pur și simplu duc un mod de viață greșit. Apoi, spectatorii au avut ocazia să modifice scenariul, să propună soluții pentru a evita nedreptățile din scenele jucate și să iasă ei înșiși în scenă să aplice soluțiile în practică. În cadrul show-ului au fost abordate astfel de subiecte “acute”, cum ar fi: fumatul în rândul tinerilor, bulling-ul psihologic în rândul adolescenților, vânzarea produselor din tutun minorilor.
Proiectului “Teatrul care ne unește în rezolvarea problemelor comune” a fost realizat timp de un an de Fundația de Binefacere Caritas Moldova (Chișinău) împreună cu Fundația de Binefacere “Детство детям” (Tiraspol), fiind finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”.
În calitate de actori, din partea noastră, au participat 10 voluntari, care datorită proiectului au reușit să învețe mai multe despre drepturile lor și despre cum să le apere, să-și exprime deschis opinia și să ia o poziție civică activă. Participanții la teatru au ales teme care îi afectează, le-au pus în scenă și le-au arătat spectatorilor. Prin astfel de formare interactivă, adolescenții pot transmite informațiile primite colegilor și altor persoane.
La final, tinerii și-au exprimat recunoștința pentru proiectul “Teatrul care ne unește în rezolvarea problemelor comune”, menționând că aici au reușit și să-și manifeste abilitățile creative de actorie, să exprime emoții, să interacționeze verbal și nonverbal cu partenerii, și, de asemenea, au învățat multe despre drepturile lor în societate și despre cum să lupte legal împotriva nedreptății.