Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Finalizarea turneului #EUspectActor



Finalizarea turneului #EUspectActor

În cadrul proiectului #EUspectACTOR (forum teatru) o echipă de 20 tineri activi din municipiul Chișinău au fost instruiți și ghidați în descoperirea unei metode non-formale de educație și anume FORUM TEATRUL. 

Forum teatrul este metoda prin intermediul căreia, noi tinerii, putem interveni în societate și aduce schimbarea la nivel valoric și de umanizare a Umanității. Ceea ce facem noi în scenă este de fapt o repetiție pentru viață, e mai mult decât teatru, pentru că spectACTORII nu sunt martori pasivi, ei pot opri interpretarea, pot propune schimbări se pot urca pe scenă pentru a-şi susţine ideile și rezolva problema prezentată. (Mihaela Racovița - coordonatoarea proiectului, regizoare)


Teatrul Forum are ca scop eliberarea conștiinței celor oprimați, să îi facă mai puternici pentru a-și (re)câștiga demnitatea, a-și exprima vocea, a lua atitudine, a se uni sau, pe scurt, a deveni actori în propria lor viață. Tocmai de aceea am ales anume această metodă pentru a pune în scenă problemele tinerilor și a le găsi soluții împreună. 

Pentru Turneu au fost pregătite 2 scenarii cu probleme actuale pentru tineri și anume: 

  • Sănătatea mintală în rândul tinerilor (și stereotipurile din societate);
  • Hărțuirea în stradă.(și inacțiunea persoanlor terțe)

    În cadrul turneului #EUspectACTOR am ajuns cu cele 2 piese de forum teatru la 5 organizații (Centrul Municipal de Tineret Chișinău; Professional Speaker, Young Caritas Moldova), dar nu ne oprim aici. Ne dorim ca anul viitor să putem ajunge în toată Republica Moldova cu mesajul nostru: Fii actor! Nu spectator!


Proiectul este susținut financiar în cadrul Programului municipal de granturi mici – 2021, lansat de către Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău.