Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Activități desfășurate în Joia Sfântă



Activități desfășurate în Joia Sfântă

Astăzi, de Joia Sfântă, toți preoții sunt invitați să participe la Liturghie pentru a-și reafirma comuniunea cu episcopul și pentru a-și reînnoi făgăduințele de la hirotonire.

În acest moment special fiecare preot și enoriaș, va primi cîte un cartonaș cu o rugăciune pentru cei ce suferă de probleme de sănătate mintală. Coordonatoarea proiectului este Anastasia Mironova iar scopul proiectului este de a sprijini persoanele cu probleme de sănătate mintală din comunitate și de a ajuta enoriaşii și clerul să creeze o atmosferă de acceptare și asistență reciprocă în Biserică. 

Donator : Association of Catholic Mental Health Ministers

Semnificația pentru Joia Sfântă

În Joia Sfântă se celebrează două liturghii: Liturghia Crismei, în cadrul căreia episcopul binecuvântează crisma, uleiul bolnavilor și uleiul catecumenilor. Toți preoții sunt invitați să participe la această Liturghie pentru a-și reafirma comuniunea cu episcopul și pentru a-și reînnoi făgăduințele de la hirotonire.

Cea de-a doua Liturghie, numită Cina Domnului, amintește de ziua triumfului iubirii infinite a lui Isus pentru toți oamenii: „I-a iubit până la sfârșit”. În mod special, această celebrare ne face să trăim trei mistere care exprimă sau manifestă această iubire infinită: instituirea Euharistiei, instituirea Preoției, porunca Domnului, cu spălarea picioarelor, de a ne iubi și de a sluji unii altora.

Euharistia este amintirea pătimirii Domnului, fiind cea care dezvăluie sensul dăruirii sale: „Acesta este trupul meu dăruit pentru voi...Acest potir este noua alianţă în sângele meu”. El nu ar fi putut să ne dea un dar mai mare, mai bogat și mai prețios.

În ceea ce privește darul Preoției, acesta perpetuează prezența răscumpărătoare a lui Cristos în lume. Preotul este un alt Cristos: el perpetuează jertfa lui Isus pe altar, predică precum Isus, distribuie harul, adică sacramentele lui Dumnezeu, și mijlocește pentru toți.

În plus, Joia Sfântă este și ziua iubirii fraterne. Isus a predicat de multe ori iubirea, nu numai față de prieteni, ci și față de dușmani și față de cei care ne fac rău. De aceea, el dă un exemplu, spălând picioarele nu numai ale apostolilor credincioși, ci și ale lui Iuda. Prin acest exemplu de umilință, Isus vrea să ne învețe că cel care se face mic este cu adevărat mai mare, că autoritatea înseamnă slujirea celorlalți și că trebuie să ne simțim mereu uniți unii cu alții, iubindu-ne cu afecțiune sinceră, ajutându-ne și sprijinindu-ne reciproc.

Cum a decurs Liturghia Crismei 2022

Episcopul Anton Coșa a prezidat Liturghia Crismei și în acest an, alături de tot clerul și persoanele consacrate, precum și de credincioși.

Catedrala „Providența Divină” a văzut prezența tuturor preoților, care și-au reînnoit promisiunile de la hirotonire. Acest act liturgic a fost precedat în timpul predicii de o întrebare a episcopului: „Joia Mare este ziua în care, mai mult ca oricând, ne putem întreaba: de ce am ales eu calea Preoției? De ce atâția tineri continuă să aleagă să devină preoți? Răspunsuri pot fi multe și diferite, deoarece câți preoți, atâtea răspunsuri, întrucât fiecare vocație este o istorie particulară”.

Episcopul a fost cel care, în cursul predicii, a indicat răspunsul, amintind necesitatea ca preoția să fie imitarea lui Cristos: „Nu ne rămâne decât să urmăm calea sigură a imitațiunii lui Cristos”.

Conformarea cu Cristos, a amintit episcopul, referindu-se la sfântul Grigore cel Mare, este posibilă urmând două itinerarii: „Pentru atingerea acestui scop este nevoie să nu ne dispersăm în multe activități, evitând astfel confuzia în fața exigențelor mai înalte. În acest context, reafirm principiul sinodalității, care ne îndeamnă la colaborare cu toți membrii comunității parohiale. Modelul este, evident, Isus, care spune că „Duhul Domnului este asupra mea” (Lc 4,48) și că „Tatăl meu lucrează până acum; lucrez și eu!” (In 5,17)”.

Al doilea itinerar „este practicarea umilinței, care nu constă în a ne simți inferiori celorlalți, ci în îndeplinirea discretă și generoasă a propriilor responsabilități”.

În concluzie, episcopul a spus că „asemănarea cu Cristos presupune din partea fiecăruia dintre noi îndeplinirea propriilor responsabilități față de Dumnezeu și față de oameni cu discreție și generozitate”.

În timpul liturghiei, episcopul a binecuvântat uleiurile, care vor fi folosite în parohii pentru administrarea sacramentelor. Înainte de binecuvântarea finală, vicarul general a adresat un gând de recunoștință episcopului pentru darul slujirii sale Bisericii din Moldova.

Sfânta Liturghie și întâlnirea care a urmat au fost un prilej de a face schimb de urări pascale.