Până acum, peste 348.867 de refugiați au trecut în Moldova, dintre care aproape 90% sunt femei și copii. Chiar dacă mai mult de jumătate din populația refugiată care sosește în Moldova plănuiește să continue mai departe către Uniunea Europeană, mulți dintre ei, în cele din urmă, rămân. Pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 94,411 de cetăţeni ucraineni.
De la începutul crizei, Caritas Moldova a oferit asistență umanitară critică și cuprinzătoare, lucrând pentru a-i servi pe ucrainenii refugiaţi în Republica Moldova. Sprijinul Caritas Moldova a urmărit satisfacerea nevoilor fizice – hrană, apă, adăpost și transport – și îngrijirea nevoilor emoționale: consiliere, sprijin social pentru înțelegerea resurselor și opțiunilor locale și activități pentru copii. Programele Caritas Moldova se extind rapid pentru a răspunde contextului în schimbare și nevoilor tot mai mari ale situației de urgență, susținând totodată demnitatea umană în furnizarea de îngrijiri. Caritas Moldova a găzduit și susținut, de asemenea, un număr tot mai mare de angajați parteneri al organizațiilor membre Caritas care ajung în țară.
Prioritățile includ:
De la începutul conflictului:
servicii integrate de acomodare pentru 536 de refugiați,
18805 mese calde livrate,
suport psiho-emoțional pentru 1215 de refugiați,
în 4 meeting-uri au fost instruiţi 128 participanţi,
donații livrate către centrele de refugiați administrate de Caritas Moldova pentru 536 de refugiați,
ajutor umanitar pentru 115 de refugiați;
truse de igienă pentru 315 refugiați.
sprijinirea comunităților locale: furnizarea de hrană, apă, canalizare pentru 240 de refugiați în Palanca și Ocnița - cele mai importante puncte de frontieră prin care au intrat peste 200.000 de refugiați în Moldova; 10 căști profesionale pentru lucrătorii de la Oficiul pentru Migrație și Azil / call center; asigurarea racordării la energie electrică și termică pentru 48 de corturi pentru refugiații care intră în țară prin punctul de trecere a frontierei Palanca.
consolidarea capacității: 3 aparate de apă, produse de igienă și rechizite de birou, 3 imprimante, 7 căști profesionale, 7 laptop-uri, 7 tablete și 10 telefoane furnizate centrelor de apel regionale și locale deschise pentru asistență în numerar din Chișinău, Soroca și Dondușeni.
22-29 March 2022
SECURITATE ALIMENTARĂ și NUTRIȚIE: 4134 mese calde livrate în 6 centre pentru refugiați
MODUL DE TRAI: Servicii integrate (cazare, hrană, îngrijire medicală, sprijin social, recomandări, informare, educație) pentru 130 de refugiați zilnic.
PROTECȚIE : Sprijin psiho-emoțional pentru 152 refugiați - 127 copii și 25 adulti (40 ore de voluntariat)
AJUTOR URGENT: Ajutor umanitar pentru 46 refugiați, Asistență în numerar: 310 refugiați din 126 de familii
CONSOLIDAREA CAPACITĂŢII: 3 aparate de apă, produse de igienă și rechizite de birou, 3 imprimante, 7 căști profesionale, 7 laptop-uri, 7 tablete și 10 telefoane furnizate centrelor de apel regionale și locale deschise pentru asistență în numerar din Chișinău, Soroca și Dondușeni.
Parteneri
Internaţionali : Caritas Austria, Caritas Luxemburg, Luxemburg Ajutor și Dezvoltare, Caritas Italiana, Caritas Țările de Jos, Catholic Relief Services, Caritas Germania, Caritas Internationalis, UNHCR, Caritas Trento, Caritas Danmark.
Locali : Episcopia Catolică din Chișinău, Ambasada SUA în Republica Moldova, Centrul Educațional Fides, Catolic Mental Health Ministry, Fundația de Binefacere „Casa Providentei”, OTP Bank, Fundația de Educație Financiară OK, Universitatea USM Moldova, Casa Curata, Elongate, Studio Picasso, Asociația de terapie și psihodramă Gestalt, Diaconia.