Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Ziua Internațională a Migranților



Ziua Internațională a Migranților

Cu ocazia Zilei Internaționale a Migranților, Caritas Europa face apel la factorii de decizie politică să faciliteze mobilitatea umană în loc să trateze migranții ca pe o amenințare sau ca pe arme. Persoanele aflate în mișcare sunt ființe umane, care trec granițele din diferite motive - pentru a căuta protecție, a munci, a studia, a se reuni cu membrii familiei, printre altele. Ar trebui tratați cu demnitate în loc de dispreț. Sunt necesare căi regulate sigure către Europa, mai degrabă decât ziduri mai înalte și violență.

Migranții și cei care își apără drepturile se confruntă cu un moment deosebit de provocator în Europa, unde politicile de panică și respingere domină și prea des ucid. Epave fatale în Canalul Mânecii și Marea Mediterană, oameni folosiți ca pioni la granița cu Belarus și lăsați pe moarte în pădurile înghețate de la pragul UE, nenumărate respingeri și returări în Grecia și de-a lungul rutei balcanice sunt doar câteva exemple. Domnișoară.

Manou Ballyn coordonează un proiect la Caritas Belgium-CAP Brabantia, care oferă sprijin minorilor neînsoțiți din Eritreea, Sudan și Etiopia în tranzit prin Belgia către Regatul Unit. Ea explică călătoria dificilă pe care o trăiesc mulți minori neînsoțiți: „Mulți au trecut prin Libia, de exemplu, unde au fost supuși violenței sexuale, sclaviei și unor maltratări teribile și foarte traumatizante. Este departe de a se termina în Europa - mulți raportează violența poliției și furtul bunurilor lor personale.”

În acest context, îndemnăm liderii europeni să reziste tentativelor de diluare a Convenției privind refugiații, să legalizeze respingerea și să introducă derogări la legislația UE, ultima dintre acestea a fost propusă recent de Comisia Europeană în legătură cu Polonia, Lituania și Letonia. ecou mesajul Papei Francisc, transmis în timpul vizitei sale la Lesbos din 5 decembrie, atrăgând în atenție condițiile existente nedemne de ființe umane: „Este îndurerator să aud de propuneri ca fondurile comune să fie folosite pentru a construi ziduri și sârmă ghimpată ca soluție. […] Însă problemele nu se rezolvă și conviețuirea îmbunătățită prin construirea de ziduri mai înalte, ci prin unirea forțelor pentru a avea grijă de ceilalți conform posibilităților concrete ale fiecăruia și cu respectul legii, dând întotdeauna întâietate valorii inalienabile a vieții fiecăruia. ființă umană. "

„Pe măsură ce sărbătorim Ziua Internațională a Migranților, este urgent să depășim frica și, în schimb, să îmbrățișăm mobilitatea umană, ca un fenomen natural care ar trebui facilitat într-un mod organizat. Oamenii au trecut întotdeauna granițele, fie că este vorba de liniște, dragoste sau oportunități mai bune, iar asta nu se va opri, indiferent de cât de înalte sunt gardurile. Solicităm o schimbare drastică a politicilor de migrație: în loc să finanțăm ziduri scumpe și să ne militarizăm granițele pentru a opri mișcările oamenilor, să investim în căi sigure și regulate, centre de primire decente și societăți mai primitoare care facilitează incluziunea socială pentru binele comun.” spune Maria Nyman, secretar general al Caritas Europa.

În cele din urmă, insistăm să subliniem contribuțiile pozitive pe care migrația le aduce societăților noastre și să aducem un omagiu nenumăraților oameni care ajută migranții într-un fel sau altul, alegând întâlnirea și compasiunea în locul fricii. Solidaritatea și societățile primitoare ar trebui încurajate, mai degrabă decât să stimuleze ura și diviziunea.