Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

MESAJUL DE PAȘTI 2023 al președintelui Fundației de Binefacere „Caritas Moldova”



MESAJUL DE PAȘTI 2023 al președintelui Fundației de Binefacere „Caritas Moldova”

MESAJUL DE PAȘTI 2023
al președintelui Fundației de Binefacere „Caritas Moldova”

Isus le-a zis: „Veniți și mâncați!” (In 21,12)

Tuturor binefăcătorilor, colaboratorilor și beneficiarilor
Fundației de Binefacere „Caritas Moldova”,
tuturor oamenilor de bunăvoință,

Re-trăim și în acest al 2023-lea an de la Nașterea Mântuitorului nostru Isus Cristos Solemnitatea minunată a Învierii sale. Chiar dacă nu puține sunt provocările cărora trebuie să le facem față, Paștele – trecerea de la moarte la viață – face să răsune în inima fiecăruia dintre noi cuvintele pe care Isus cel Înviat le adresează ucenicilor săi pe malul Mării Tiberiadei: „Veniți și mâncați” (In 21,12), și o face după o nouă pescuire minunată.

Învierea lui Isus înseamnă viață, la fel cum și îndemnul pe care el îl adresează discipolilor săi este o chemare la viață, la bucurie, la împărtășire. Prin revenirea lui dintre cei morți, Cristos ne oferă „pâinea noastră cea de toate zilele” (Mt 6,11), invitându-ne mai întâi să mâncăm din pâinea vieții (cf. In 6,35), adică din Euharistie, ca să avem și noi viață. Acest adevăr este atât de elocvent reprezentat în Timpul Pascal în biserici prin faptul că altarul este flancat de cruce și lumânarea pascală, arătându-ne astfel că trecerea – Paștele – de la moarte (cruce) la viață (lumânarea pascală) se realizează tocmai prin „pâinea îngerilor” (Ps 78,25), prin trupul lui Isus jertfit pe lemnul crucii, depus în mormânt și înviat prin Duhul Sfânt (cf. Rom 8,11). „«Veniți și mâncați» pentru a vă astâmpăra foamea după cele sfinte și învățați din învierea mea că «îndurare vreau» (cf. Mt 9,13)”.

Dar „pâinea noastră cea de toate zilele” nu este numai trupul lui Cristos coborât pe altar. Ea este și pâinea materială pe care el, Dătătorul vieții, o împarte cu cei care simt foamea în trupul lor. A făcut-o în zilele vieții sale pământești prin minunile înmulțirii pâinilor. O face și acum, din ceruri, dar deja prin mâinile sale care suntem noi, binefăcătorii și colaboratorii Fundației „Caritas Moldova”. „Dați-le voi să mănânce!” (Lc 9,13), ne spune Isus, și ne poruncește ca, asemenea lui, să-i îndemnăm pe ai noștri beneficiari: „Veniți și mâncați!” (In 21,12), conștientizând că „pe săraci îi avem întotdeauna cu noi” (cf. Mt 26,11).

Dragi binefăcători și colaboratori,

Mântuitorul, prin sfânta sa înviere, ne-a manifestat marea sa iubire și îndurare față de întreaga omenire, iar această „iubire a lui Cristos ne constrânge” (cf. 2Cor 5,14) să iubim și noi, ne constrânge să ne amintim mereu de cuvintele lui Dumnezeu: „Dacă va fi la tine vreun sărac dintre frații tăi..., să nu-ți împietrești inima și să nu-ți închizi mâna înaintea fratelui tău sărac! Ci să-i deschizi mâna și să-l împrumuți cu oricât i-ar trebui pentru nevoia pe care o are!” (cf. Dt 15,7-8), pentru că inima și mâna deschise în fața celui nevoiaș este semnul iubirii. Și, după cum spunea sfânta Tereza de Calcutta, „rodul iubirii este slujirea, care este compasiune în acțiune”. Fiecare dintre noi putem deveni îngeri ai carității și bunătății lui Dumnezeu pentru cei care bat la ușa inimii noastre pentru a ne cere „pâinea cea de toate zilele”. Mai mult, după cum ne îndeamnă Papa Francisc, să nu așteptăm doar să vină la noi cei nevoiași, ci să ieșim și noi în căutarea lor, ducându- le pâinea mângâierii și bucuria Învierii.

Dragi beneficiari,

Maica Tereza ne învață să „facem lucruri obișnuite cu dragoste extraordinară”. Aceasta e misiunea pe care, cu 28 de ani în urmă, Preasfințitul Anton Coșa a încredințat-o Fundației „Caritas Moldova” și pe care ne străduim să o realizăm în beneficiul fiecăruia dintre voi. Nu ezitați în a ne cere ajutorul și, asemenea lui Isus cel Înviat, bateți la ușa inimilor noastre (cf. Ap 3,20), cereți și căutați iubirea materializată în „pâinea cea de toate zilele”, cu încredere că „oricine cere primește; cine caută găsește; iar celui care bate i se va deschide” (Mt 7,8).

Din străfundul inimii mele, tuturor vă doresc un Paște plin de lumină, iubire și bucurie. Și fie ca harul Învierii lui Cristos, asemenea miresmei primăvăratice a florilor, să pătrundă fiecare clipă a vieții voastre.

Cristos a înviat!

Pr. dr. Petru Ciobanu
Președinte „Caritas Moldova”