Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Ziua Mondială a Bolnavului 2023



Ziua Mondială a Bolnavului 2023

Ziua Internațională a Bolnavului are o istorie interesantă. La 11 februarie 1858, la Lourdes, după aparițiile Sfintei Facioare Maria înaintea Sfintei Bernadeta Soubirous, mulți credincioși au primit vindecarea bolilor lor. În 1992, Sfântul Ioan Paul al II-lea a instituit această zi pentru a îndemna Biserica și societatea să acorde îngrijire bolnavilor și să le aline suferința.

“Am fost bolnav şi M-aţi vizitat... Iar Împăratul le va răspunde: – Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aşa unora dintre cei mai neînsemnaţi dintre aceşti fraţi ai Mei, Mie Mi-aţi făcut!. Matei 25:36-40”

Chipul bolnavului este chipul Mântuitorului răstignit. Este atâta tristețe și credință sinceră, speranță și răbdare, iertare și exemplu în ochii bolnavilor... De la ei putem învăța să ne purtăm crucea cu răbdare. Bolnavii ne învață să credem cu toată ființa noastră. Ei ne dau un exemplu de speranță liniștită, care este rodul luptei interioare și al căutării spirituale. Bolnavii ne permit să învățăm să iubim, fără să ne căutăm pe noi înșine. 

Vizitarea bolnavilor, îngrijirea lor și depunerea de eforturi sincere în societate pentru a le oferi o viață demnă nu este doar un respect pentru drepturile omului, ci și o obligație creștină. 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavilor, Caritas Moldova a oferit un cadou minunat Spitalului 4 (Secția de îngrijiri paliative) și celor care suferă de boli cronice din cadrul proiectului SAFE. Acest cadou este o pictură realizată de copii și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani în cadrul concursului ”Arta Vindecătoare”.

Arta este un mod puternic de a spune că vrem să fim alături de oamenii aflați în suferință, că ne sunt dragi și importanți. 

"Voluntarii mi-au adus un înger și, până la urmă, numele meu înseamnă "înger". Nu aveau de unde să știe asta. Cred că Dumnezeu însuși a aranjat asta", spune un pacient care a fost emoționat de cadoul oferit de voluntarii noștri.