Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Toamna de Aur



Toamna de Aur

În data de 19 octombrie, echipa noastră a fost invitată în satul Zîrnești din raionul Cahul, Republica Moldova. Gimnaziul local“Ion Creangă” a sărbătorit Toamna de Aur în incinta școlii. Am avut parte de o primire călduroasă, fiind întâmpinați de către directoarea gimnaziului, profesori și elevi. Ulterior, am participat la un eveniment festiv, susținut de elevii gimnaziului care au purtat straie tradiționale moldovenești. Ne-am putut bucura de dansuri și muzică tradițională moldovenească, dar și de poezie. Caritas Moldova a primit un semn formal de gratitudine sub forma unei diplome, semnată și prezentată de directoarea gimnaziului – Nadejda Dobînda.

După sărbătoare, toată lumea a fost invitată la iarmarocul din curtea gimnaziului. Profesorii, elevii și părinții lor au prezentat și vândut mâncare tradițională, băuturi și dulciuri de casă. Bunătățile prezentate au fost un amestec dintre bucătăria moldovenească și cea occidentală, potrivită pe gustul fiecăruia. Prețurile au fost simbolice, iar toate veniturile colectate au fost donate pentru dezvoltarea școlii.

Când festivitățile s-au încheiat, echipa noastră a fost invitată să se întâlnească cu copiii care frecventează centrul “Speranța”. Le-am oferit laptopuri donate de magazinul de electronice „Enter”. Copiii au exprimat sincere emoții de bucurie și recunoștință. Mai apoi, am discutat cu un grup de profesori și cu coordonatoarea centrului despre eventuala asistență suplimentară. Ne-au vorbit despre programul republican de digitalizare a școlilor. Doamna Dobînda ne-a vorbit despre necesitatea unei clase dotate cu echipament pentru cursul de robotică. Ea a complimentat inteligența și curiozitatea elevilor săi, dar totuși a accentuat lipsa mijloacelor pentru dezvoltarea multilaterală a acestora.

Experiența noastră a fost foarte pozitivă. Timpul petrecut acolo a fost minunat, ne-am bucurat de fiecare secundă a călătoriei noastre. Caritas Moldova mulțumește partenerilor de la Caritas Austria pentru bucuria pe care o aducem, împreună, copiilor sărmani din comunitățile vulnerabile ale Moldovei.