Orice sfârșit este și un nou început. Cu această convingere, echipa Fundației de Binefacere „Caritas Moldova” a organizat o conferință de încheiere a proiectului „Emergency Appeal” (EA). În debutul sesiunii de totalizare, participanții au rostit „Rugăciunea pentru Pace” a Papei Ioan Paul al II-lea, precum și „Tatăl Nostru”.
În discursul său, președintele Consiliului de administrare al Fundației, Dr. Pr. Petru Ciobanu, a evocat rolul organizației în oferirea ajutorului umanitar refugiaților ucraineni, care au fost tratați prin prisma exemplului lăsat de Însuși Mântuitorul nostru: „Căci am fost flămând şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin şi M-aţi primit” (Matei 25:35).
La rândul său, directorul „Caritas Moldova”, Edward Lucaci, a evidențiat faptul că încheierea proiectului EA înseamnă deschiderea unor noi oportunități pentru susținerea celor aflați în nevoie. Totodată, domnia sa a menționat că echipa „Caritas Moldova” a făcut față provocărilor și s-a aflat în prima linie a crizei umanitare, provocate de invadarea țării vecine de către armata rusă.
A urmat prezentarea rezultatelor preliminare ale proiectului, punându-se accent pe patru aspecte, dezbătute în cadrul grupurilor de lucru: „Ce ne-a reușit”, „Ce puteam face mai bine”, „Ce provocări am avut” și „Lecții învățate”. Astfel, membrii echipelor mobile din teritoriu, precum și reprezentanții Oficiului Central, au avut ocazia să-și împărtășească experiențele, să-și exprime opinia și să propună soluții pentru îmbunătățirea anumitor procese organizaționale sau logistice.
Menționăm că, în cadrul proiectului EA, refugiații ucraineni au fost adăpostiți în 3 centre de plasament temporar: de la „Casa Providenței” din Chișinău, de la Parohia „Sf. Ana” din Ungheni și de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Orhei. În cadrul acestor centre li s-a oferit șansa unei vieți demne și protejate prin servicii de cazare, mese calde și regulate, produse de igienă personală, îmbrăcăminte și acces la servicii medicale și medicamente. Totodată, centrele de plasament temporar au furnizat spații prietenoase și sigure pentru copii, precum și suport psiho-emoțional.
Criza economică provocată de războiul din Ucraina a afectat grav și persoanele vulnerabile din țară. Prin urmare, „Caritas Moldova” a inclus în listele beneficiarilor acestui proiect și moldoveni vulnerabili, contribuind astfel la catalizarea procesului de incluziune a ucrainenilor în comunitățile locale. Prin intermediul a 5 echipe mobile active și dedicate, am reușit să ajungem la cele mai vulnerabile persoane din localități rurale izolate, care au avut acces redus la ajutor și servicii sociale.
Proiectul „Emergency Appeal” a fost implementat de Fundația de Binefacere „Caritas Moldova”, în parteneriat cu Parohia Romano-Catolică „Sf. Ana” din Ungheni, Parohia Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Orhei și Fundația de Binefacere „Casa Providenței” și a fost finanțat de către: „Caritas Austria”, „Caritas Internationalis”, „Caritas Slovenska”, „Caritas Japan”, „Caritas Portugal”, „Caritas Espanol”, „Caritas Swisserland”, „Caritas Germany” și „Caritas Italiana”.
Cu această ocazie, ne exprimăm profunda recunoștință pentru partenerii proiectului, a căror generozitate a oferit speranță pentru peste 8000 de persoane.