Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Viitorul Tinerilor în Europa Post-Covidă



Viitorul Tinerilor în Europa Post-Covidă

Cercetare demarată de Caritas Europa și Don Bosco International cu privire la viitorul social și profesional al tinerilor din Europa de după Covid.

Un nou studiu realizat de Caritas Europa și Don Bosco Internațional referitor la impactul restricțiilor impuse de COVID-19 asupra Educației și Formării Vocaționale (EFV) indică faptul că peste 57% dintre tinerii intervievați consideră că educația lor este inadecvată în comparație cu cea de dinaintea pandemiei.

Pandemia a afectat în mod deosebit tinerii din medii dezvantajoase. Ei au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește învățarea electronică și au suferit din cauza decalajului digital, în care cei cu acces mai bun la tehnologie și la conexiuni rapide la internet au considerat că le este mai ușor să continue să învețe astfel. Rezultatele cercetării se bazează pe 375 de sondaje completate de studenți cu vârsta cuprinsă între 14 și 22 de ani care au apelat la serviciile sociale ale Caritas sau care au frecventat centrele de EFV gestionate de Don Bosco în Albania, Finlanda, Grecia, Italia și Portugalia.

 

"Suntem foarte îngrijorați de numărul actual de tineri din Europa care riscă să ajungă în sărăcie. La sfârșitul anului 2020, peste 700 000 de tineri din UE nu erau încadrați în muncă, educație sau instruiri profesionale (NEET). Impactul pandemiei și al crizei economice ulterioare asupra tinerilor noștri și a capacității lor de angajare necesită acțiuni politice urgente."

Părintele Miguel Ángel García Morcuende, președinte al Don Bosco International

 

Din cauza lipsei de oportunități atât de educație cât și de instruire în timpul pandemiei, mai mult de jumătate dintre tinerii intervievați consideră că nu sunt pregătiți suficient pentru a intra pe piața muncii, în timp ce o proporție semnificativă, peste 30% în Italia, a declarat că nu este pregătită să intre pe piața muncii. Acest lucru explică numărul mai mic de studenți care vor face trecerea de la școală la piața muncii între 2020 și 2022.


"Trebuie să profităm de această ocazie unică pentru a construi o punte între Anul European al Tineretului 2022 și Anul European al Competențelor 2023. UE ar trebui să promoveze solidaritatea între generații și să garanteze un proces de recalificare și perfecționare care să fie accesibil și să-i includă pe toți, fără a lăsa pe cineva în urmă."

Maria Nyman, Secretara Generală a Caritas Europa

 

Potrivit cercetării, sectoarele în care studenții au fost cel mai mult afectați au fost cele legate de industria ospitalității (turism/restaurante/hoteluri) și de serviciile de sănătate/îngrijire personală. Pentru mulți dintre ei, a fost imposibil să călătorească în străinătate, iar mai puțin de 9% dintre cei intervievați au participat la experiențe de schimb internațional în străinătate. Pentru Caritas Europa și Don Bosco Internațional, este esențial de a consolida programul European în sprijinul tinerilor - Garanția pentru Tineret - prin acțiuni consecvente și solidaritatea dintre generații.