Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Ucraina: Activitatea Caritas pentru reconstrucție și solidaritate



Ucraina: Activitatea Caritas pentru reconstrucție și solidaritate

În timpul vizitei sale în Ucraina, președintele Caritas Europa, Mons. Michael Landau, a transmis un mesaj de solidaritate civililor ale căror case au fost distruse și a adus un omagiu victimelor războiului, vizitând mormintele comune din Bucha. "Angajamentul Caritas în ajutorarea civililor va continua atât timp cât va fi necesar", a spus d-lui.

În zilele de 27-29 ianuarie, o delegație Caritas Europa condusă de către Președintele și viitorul Director de Cooperare Internațională și Asistență Umanitară, Jean-Yves Terlinden, a vizitat Kievul și regiunile înconjurătoare devastate. Delegația s-a întâlnit cu populația afectată din Irpin, ale cărei case au fost distruse de atacurile militare și unde Caritas sprijină reconstrucția. În această țară, peste 17 milioane de persoane au nevoie de asistență umanitară. Mons. Landau și Terlinden și-au exprimat profunda solidaritate cu familiile care și-au pierdut apropiații și au contribuit la distribuirea pachetelor umanitare de către personalul și voluntarii Caritas.

Vizita a mai fost cuprinsă și din momente de profundă legătură spirituală cu populația locală la cimitirul din Irpin și la cimitirul de înmormântare în masă din Bucha. De asemenea, s-au vizitat satele distruse Moschun, Rakivka și Voronkivka.

 

"Suntem îngrijorați de suferința dramatică a multor oameni prinși în zonele aflate în conflict. Ei trăiesc adesea în subsoluri, fără toalete, lumină sau apă. În aceste temperaturi scăzute de iarnă, atacurile asupra infrastructurii devin un pericol mortal. Nu trebuie să abandonăm oamenii care nu au absolut nimic. Împreună le putem reconstrui casele și comunitățile; indiferent de cât de mult timp va dura și cât de greu pare să fie acum."

Mons. Michael Landau, Președinte al Caritas Europa

 

De când a început războiul, în urmă cu aproape un an, Caritas Ucraina și Caritas Spes Ucraina au ajutat peste patru milioane de persoane, oferind numeroase servicii, inclusiv donații de bunuri, ajutor în numerar, alimente, apă, kit-uri de încălzire, reparații de locuințe, școlarizare și asistență psihosocială.

Din primele zile ale crizei, Caritas a înființat o Echipă de Sprijin pentru Răspuns de Urgență, sub conducerea generală a Silviei Sinibaldi, fostul Director Internațional și Umanitar al Caritas Europa, pentru a coordona sprijinul acordat de către rețea organizațiilor sale membre din Ucraina și din țările învecinate (Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Republica Moldova și România).

În 2022, în toate aceste țări luate la un loc, Caritas a ajutat peste 700.000 de persoane care s-au refugiat din cauza războiului. Totodată, Caritas a garantat la nivel global peste 100 de milioane de euro pentru asistență umanitară în Ucraina. În pofida acestui nivel de sprijin fără precedent, va fi nevoie de și mai mult ajutor financiar pentru a continua cu zeci de proiecte Caritas în Ucraina și în regiunea mai largă.

 

"După un an, războiul continuă și, odată cu el, criza umanitară. Atacurile intensificate asupra infrastructurii energetice agravează o situație deja dificilă de deplasare în masă. În mijlocul acestei tragedii continue, noi aducem speranța de a vindeca și de a restabili relațiile. Îi mulțumim întregii confederații Caritas pentru sprijinul acordat milioanelor de Ucraineni."

Tetiana Stawnychy, Președinte a Caritas Ucraina

 

"În timpul invaziei rusești pe scară largă în Ucraina, am primit o contribuție vitală din partea familiei Caritas. Vizita președintelui Caritas Europa la Kiev este un semn important pentru noi, care dovedește căldură și grijă față de oamenii pe care îi slujim. Simțim că nu suntem singuri"

Vyacheslav Grynevych, Director Executiv al Caritas Spes Ucraina

 

Grație sprijinului confederației, dar și prin intermediul donatorilor privați și instituționali, Caritas Ucraina și Caritas Spes Ucraina doresc să-și continue și să-și extindă operațiunile axate pe:

  • Răspuns de urgență (kituri alimentare și de igienă, adăposturi, asistență în numerar și educație);
  • Reconstrucția locuințelor deteriorate;
  • Creșterea distribuției de sobe, generatoare și alimente calde;
  • Extinderea operațiunilor umanitare în întreaga țară, în special în regiunile Odesa, Harkov și Mykolaiv.

Tot în timpul vizitei, Mons. Landau și Terlinden au organizat întâlniri cu Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), precum și cu episcopul greco-catolic de Kharkhiv, Vasil Tutschapez, pentru a discuta despre situația umanitară și despre modul de planificare a activității în lunile următoare.

Delegația Caritas Europa și-a încheiat vizita de solidaritate la sediul Caritas Moldova din Chișinău. În pofida crizei economice acute din țară, Caritas Moldova sprijină în prezent peste 6 000 de refugiați, acordând adăpost sigur celor mai mulți dintre ei.