„Evenimentele care au început în această dimineață devreme vor duce inevitabil la o colosală catastrofă umanitară. Este imposibil de crezut că în secolul 21, în centrul Europei, oamenii trebuie să se trezească la ora 5 dimineața din explozii și sunetul sirenelor de raid aerian.” Cu aceste cuvinte, Tetiana Stawnychy, președintele Caritas Ucraina, a reacționat la atacul de amploare lansat la primele ore ale zilei de astăzi în țară.
Caritas este profund îngrijorată de impactul acestei intervenții asupra populației locale, care trăiește deja într-o stare critică la opt ani de la începutul crizei care a ucis 14.000 de persoane și a strămutat alte 1,5 milioane. Pandemia de COVID-19 a agravat, de asemenea, foarte mult situația.
Confederația Caritas lansează un apel de urgență pentru a sprijini activitatea Caritas Ucraina. Programul își propune să sprijine persoanele afectate de conflict cu alimente, apă potabilă, cazare sigură și truse de igienă, precum și să asigure un transport sigur pentru persoanele vulnerabile pentru a ajunge la cei dragi și în zonele sigure. „Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a avea șansa de a răspunde la criza umanitară și de a ajuta oamenii afectați de război”, spune Tetiana Stawnychy.
Deja de la sfârșitul verii 2021, în special în estul Ucrainei, Caritas a anticipat un răspuns umanitar pentru posibila escaladare a conflictului. Caritas a instruit personalul și voluntarii pentru a le crește capacitatea de a răspunde nevoilor comunităților locale și de a le consolida rețeaua. De asemenea, au prepoziționat temporar centre pentru primirea și asigurarea asistenței persoanelor strămutate în interior, al căror număr va crește cel mai probabil considerabil odată cu începerea acestei recente intervenții militare.
Numerele nevoilor de urgență erau deja dramatice: „Înainte de atac, existau deja 2,9 milioane de localnici de ambele părți ale liniei de contact care aveau nevoie de asistență umanitară. Astăzi, acest număr crește exponențial”, adaugă Stawnychy.
Caritas Ucraina este susținută de 36 de organizații ale Confederației Caritas în asistența populației aflate în nevoie. „Nu putem ignora implicațiile umanitare tragice ale acestui război”, spune secretarul general al Caritas Internationalis, Aloysius John. „Este datoria comunității internaționale să protejeze poporul ucrainean și să îi asigure accesul la asistență salvatoare”.
Caritas Internationalis insistă ca toți oamenii să poată avea acces la asistență umanitară, în special cei mai vulnerabili și că libertatea de mișcare este garantată pentru cei care fug de conflict. „Toți suntem îndemnați să acționăm. Ceea ce se întâmplă în Ucraina pune în pericol stabilitatea și pacea internațională și, așa cum a subliniat Sfântul Părinte, „aduce în discreditare dreptul internațional.”