Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului



Mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului

.

Mesajul Fundației de Binefacere „Caritas Moldova” cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului 11 februarie 2022

Iubiți frați și surori ai lui Cristos suferind, 

Cu siguranță, printre cuvintele care-l înfricoșează cel mai mult pe om, această ființă creată – singura – „după chipul lui Dumnezeu” (Gen 1,27), se află cuvântul „boală”, acea stare a trupului sau a sufletului prin care nimeni dintre noi nu ar dori să treacă, dar pe care o experimentăm cu toții. Este o realitate exprimată de sfântul Ioan Paul al II-lea în a sa Scrisoare apostolică Salvifici doloris, în care scrie că tema universală a suferinței „îl însoțește pe omul situat pe toate latitudinile și longitudinile lumii” (nr. 8). Parafrazând un vechi dicton latin, am putea spune că „dură e realitatea, dar e realitate”.

În fața acestei situații dureroase, ce ne rămâne de făcut? Unii ar putea să se revolte, îndreptând spre cer invective și acuze la adresa lui Dumnezeu, întrebându-l și întrebându-se: „De ce tocmai eu?” În acest caz, boala devine o cruce de care omul dorește să se izbăvească, un blestem, o povară greu de purtat. Pentru alții, dimpotrivă, boala este o binecuvântare și nu puține au fost persoanele bolnave pe care le-am întâlnit și care-și acceptau soarta cu seninătate, fiind, în același timp, cu zâmbetul mereu pe buze, chiar dacă trupul trăda o suferință de nedescris. Aceste persoane erau întruparea cuvintelor sfântului apostol Paul: „Acum mă bucur în pătimirile mele pentru voi și împlinesc ceea ce lipsește suferințelor lui Cristos în trupul meu pentru trupul său, care este Biserica” (Col 1,24). Vădit interesați să aflăm care este secretul acestei seninătăți, ni se răspundea: „Mi-i ușor, pentru că sufăr împreună cu Isus cel Răstignit”, cel care suferă pe cruce în trupul său și moare pentru a ne deschide o nouă perspectivă asupra bolii. El nu ne oferă un răspuns la întrebarea: „De ce boala?”, ci îi dă acesteia o valoare de mântuire. Spune sfântul apostol Petru: „Prin rănile lui ați fost vindecați” (1Pt 2,24).

Evident, depinde de fiecare dintre noi, de relația noastră proprie cu Dumnezeu, de credința și speranța noastră, cum privim boala: ca pe un blestem sau ca pe o binecuvântare! Și în acest context o amintim pe sfânta Bernardeta Soubirous, vizionara de la Lourdes, care și-a purtat boala cu credință, sperând mereu în cuvintele adresate ei de sfânta Fecioară: „Nu-ți promit fericirea în viața aceasta, ci în cea veșnică”. Este și lucrul pe care ni-l promite și Isus atunci când spune: „Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă! Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre! Căci jugul meu este plăcut, iar povara mea este ușoară” (Mt 11,28-30).

Încă de la înființarea sa în anul 1995, Fundația de Binefacere „Caritas Moldova” a fost mereu alături de cei bolnavi în purtarea crucii, punând în practică cuvintele apostolului Paul: „Mângâiați-i pe cei care se află în orice strâmtorare cu mângâierea cu care noi înșine suntem mângâiați de Dumnezeu” (cf. 2Cor 1,4). Dragostea, atenția și grija pe care le-am purtat celor afectați de diverse patologii, singuri și neputincioși, ne-au definit misiunea nobilă, ne-au întărit și ne-au dat energie pentru a continua misiunea nobilă a carității. Și în acest moment, împreună cu partenerii de la Caritas Austria, Fundația de Binefacere „Caritas Moldova” oferă servicii integrate de îngrijire la domiciliu pentru 600 de bătrâni suferinzi și săraci. Echipele noastre mobile sunt mereu aproape de acești sărmani și ne propunem să continuăm să oferim demnitate și normalitate bunicilor noștri care sunt, de multe ori, abandonați de nepăsarea autorităților sau chiar de indiferența rudelor sau a comunităților în care ei își trăiesc drama de zi cu zi, în lupa cu boala și cu neputința.

În încheiere, întrucât astăzi o comemorăm pe sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, care este și Tămăduitoarea bolnavilor, vă dorim sănătate pentru trup și pentru suflet, puterea Duhului Sfânt în depășirea oricăror dificultăți și harul lui Cristos cel înălțat, pentru vindecarea noastră, pe lemnul crucii, asigurându-vă, totodată, de toată rugăciunea și susținerea noastră. Totodată, îi îndemnăm pe toți oamenii de bunăvoință să se alăture misiunii noastre nobile și să contribuie, chiar și cu puțin, la o rază de speranță pentru cei care luptă cu boala, indiferent de tipul ei, așa cum ne îndeamnă și Papa Francisc: să fim „alături de cel care suferă pe un drum de caritate”.

Uniți în jurul Preasfintei Inimi a lui Isus și a Inimii Neprihănite a Mariei,

Pr. dr. Petru Ciobanu - Președinte Fundaţia de Binefacere "Caritas Moldova"

Edward Lucaci - Director Fundaţia de Binefacere "Caritas Moldova"