Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Ziua Mamei 8 mai



Ziua Mamei 8 mai

Pentru multe persoane, maternitatea este sinonimă cu o abundență de dragoste, hrană și confort. Dar când vine vorba de sănătatea mintală a mamelor, există mult mai multe aspecte. Rușinea, vinovăția, depresia (inclusiv depresia postpartum) și epuizarea mentală și fizică generală sunt, de asemenea, aspecte comune ale maternității pe care multe mame se străduiesc să le recunoască sau să le discute.

Societatea noastră pune o presiune enormă asupra mamelor pentru a face totul și a fi totul. Criticăm în mod deschis mama care se întoarce prea repede la serviciu și, în același timp, îi spunem mamei care stă acasă să își găsească un loc de muncă. Disecționăm alegerea unei mame de a alăpta sau nu, când aceste alegeri sunt unice pentru circumstanțele și sănătatea fiecărei mame și a copilului ei și nu sunt cu adevărat treaba noastră.

Potrivit lui Adrienne Griffen, director executiv al Maternal Mental Health Leadership Alliance, "una din cinci femei se va confrunta cu anxietate sau depresie în timpul sarcinii sau în primul an de viață al copilului". Dar, prea des, simptomele depresiei, anxietății sau chiar o afecțiune de bază sunt minimizate sau respinse ca fiind efectele schimbărilor hormonale, afectând bunăstarea psihologică a mamelor.

De Ziua Mamei, să sărbătorim și să ne arătăm aprecierea față de mamele din viața noastră prin dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a provocărilor reale și complexe ale maternității, împreună cu semnele și simptomele unor potențiale probleme de sănătate mintală.

Provocări comune cu care se confruntă mamele contemporane:

Vina mamei

O temă universală a maternității, sentimentul de vinovăție este exacerbat de faptul că blamarea mamelor este o pasiune națională. Vinovăția mamei începe în timpul sarcinii și se agravează pe măsură ce prietenii, familia și mass-media se concentrează asupra defectelor percepute în maternitate.

Lipsa de somn

Studii recente arată că mamele se confruntă cu ani de somn întrerupt, dar nu avem nevoie de cercetători pentru a confirma ceea ce știm deja: Mamele au nevoie de somn! Din păcate, impactul cumulativ al lipsei de somn este periculos pentru sănătatea mintală, contribuind la creșterea depresiei, anxietății, stresului, atacurilor de panică și a altor probleme de sănătate.

Echilibrul muncă/familie

Cultura noastră și angajatorii noștri așteaptă ca mamele să își crească familiile ca și cum nu ar avea o carieră și să lucreze ca și cum n-ar avea copii. Aceste așteptări contradictorii au un impact psihologic, în timp ce milioane de mame care lucrează se străduiesc și se sacrifică pentru a găsi un echilibru în fiecare zi. Fără concediu pentru familie și alte forme de sprijin, prea multe mame se simt  epuizate și vinovate.

Îngrijirea primară

În prezent, femeile continuă să fie principalele îngrijitoare ale copiilor și ale altor membri ai familiei, reprezentând cea mai mare parte a muncii neplătite din SUA. Greutatea acestei sarcini pentru femei este adesea nerecunoscută și neapreciată.

Rușinea corpului

Critica și stabilirea unor așteptări nejustificate privind aspectul fizic se întâmplă în toate domeniile vieții. Mamele sunt adesea presate de familie, prieteni și mass-media să "slăbească". Acest lucru poate duce la lipsa stimei de sine sau a respectului de sine, la depresie și anxietate.

Semne potențiale ale problemelor de sănătate mintală maternă

- Sentimente extreme de furie, iritare sau tristețe care pot apărea fără avertisment;

- O senzație de ceață sau dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de bază;

- Parcurgerea activităților și mișcărilor de zi cu zi într-un mod robotizat;

- Faptul că acționați sau vă simțiți excesiv de anxios în preajma copiilor;

- Un sentiment profund de vinovăție sau de eșec personal;

- Manifestarea unui interes scăzut pentru lucrurile care le plăceau înainte;

- Experiența unor gânduri înfricoșătoare, supărătoare care nu dispar.

Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți se confruntă cu aceste simptome, este important să căutați sprijin din partea prietenilor și a familiei, precum și a unui specialist în sănătate mintală.

Sursa: https://www.counseling.org/news/aca-blogs/aca-counseling-corner/aca-counseling-corner-blog/2021/05/05/celebrating-mother-s-day-means-supporting-mothers-mental-health-and-well-being