Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Ziua Mondială a Romilor la Zîrnești, Caring Speranța



Ziua Mondială a Romilor la Zîrnești, Caring Speranța

08.04.2022 Cu ocazia Zilei Mondiale a Romilor, centrul de grijă și suport din Zîrnești - Caring Speranța, a organizat o manifestare culturală de prezentare a frumoasei culturi a romilor din Republica Moldova. Deasemenea a fost pus accentul pe egalitatea în drepturi. La această manifestare au participat multe persoane de oricine romică. Cu toții s-au distrat urmărind programul artistic divers. 

Despre progresele drepturilor omului pentru romi : În 2010 și 2011 au avut loc progrese importante în angajarea explicită a instituţiilor europene de a aborda excluziunea romilor. Declaraţia de la Strasbourg a Consiliului Europei cu privire la romi constituie imboldul politic de a se lua măsuri concrete în această direcţie. Cadrul UE pentru Strategiile naţionale de integrare a romilor până în 2020 constituie, de asemeni, un pas îndelung așteptat de activiștii pentru drepturile romilor din întreaga Europă.

Astăzi, există în universităţi mai mulţi tineri romi decât oricând până acum. În unele ţări, experţi romi sunt angajaţi în ministere sau în poliţie, sau lucrează în administraţiile locale sau regionale. Romii și nomazii sunt, de asemeni, participanţi entuziaști la dezvoltarea sectorului privat, în unele domenii. Acestea sunt progrese importante, dacă le comparăm cu perioada de doar acum 10 ani.

Acest progres este dovada a ceea ce este posibil, atunci când comunităţile, decidenţii politici, familiile și indivizii cooperează, cu scopul de a ataca și cea mai ascunsă forma de excluziune. Strategiile care vizează incluziunea romilor și a nomazilor trebuie implementate cu participarea comunităţilor la elaborarea, implementarea și evaluarea acestor politici publice. Nu va exista nici un fel de ameliorare, fără participarea romilor și a nomazilor la procesul de decizie. Mai mult decât orice altceva, autorităţile din Europa trebuie sa atace, odată și pentru totdeauna, prejudecăţile și stereotipurile – romofobia – care antrenează discriminarea și violenţa împotriva romilor și a nomazilor în Europa.

Este momentul să se sfârșească portretizarea negativă a romilor în presă și în sfera politică.