Petrushka



Petrushka

PETRUSHKA – centru de zi si de plasament temporar pentru copii din Tiraspol

Proiectul contribuie anual la bunăstarea a până la 90 de copii din familii vulnerabile, asigurând drepturile copiilor la siguranță, sănătate, standarde de viață decente și garantează creșterea intelectuală, socială și spirituală.

Din 2006, centrul Petrushka este un serviciu de protecție a copilului care are ca scop prevenirea abandonului și instituționalizării copiilor prin furnizarea de îngrijiri, educație, recreere - socializare, consiliere, dezvoltarea abilităților de viață independentă, activități post-școlare și profesionale pentru copii, precum și sprijin, consiliere, educație pentru părinți sau reprezentanți legali și pentru alte persoane care au grijă de copii.

Petrushka oferă îngrijire de zi și plasament temporar pentru copiii din grupul de risc, apartamente sociale și indemnizație pentru tinerii vulnerabili pentru a le permite să își continue studiile, și asistență socială pentru familiile cu risc de abandonare / instituționalizare a copiilor, îmbunătățind calitatea vieții acasă pentru copii. .

Perioada de activitate: 2006 – prezent;

Partener: Parohia romano-catolică „Sfântă Treime”, Tiraspol;

Scop: Reintegrare familială și integrare socială a copiilor din familii social-vulnerabile.

Beneficiari: 65 de copii din familii social – vulnerabile, cu vârste cuprinse între 7-18 ani; 25 de copii aflați in situație de risc, cu necesitate de plasament temporar; 6 studenți din familii social vulnerabile;

Donator: Caritas Viena;

Activități:

  • Plasament temporar pentru copii din grupul de risc; Asistență socială și consiliere psiho-socială copiilor și familiilor acestora; asigurarea alimentației copiilor, cat și rechizite școlare, îmbrăcăminte, încălțăminte; asistenta sociala si financiara familiilor;
  • Activități de zi: Asistență pedagogică la îndeplinirea temelor pentru acasă; consultare individuală/in grup si suport psihologic pentru copii si părinți; sesiuni „SOLE”; sesiuni de informare in protecția copiilor si dezvoltarea abilitaților de viață; lecții de limba engleza; cerc de teatru social; atelier de croitorie/lucru manual; excursii, tabere de vară, competiții sportive; training-uri pentru părinți, pentru a îmbunătăți relația părinte-copil și comunicarea acestora; prânz pentru copii;
  • Apartamente sociale pentru tineri; burse de studii; consultare individuală/in grup si suport psihologic; sesiuni de informare in protecția adultului si dezvoltarea abilitaților de viață independenta;

 

„În 2001, Episcopul de Chișinău l-a numit pe părintele Petru stareț al parohiei din Tiraspol. În ciuda nevoii de a construi Biserica și a numeroase probleme asociate cu aceasta, părintele Petru și-a început activitatea cu organizarea proiectelor de caritate - căuta sponsori cu ajutorul cărora să poată da viață acestor proiecte. Si in scurt timp pentru aproximativ 40 de copii, zilnic erau cumpărate cate un prânz cald. Iar pentru unii bătrâni solitari erau livrate pachete cu produse alimentare.

Din 2004, 2 apartamente pentru locuit (separat pentru băieți și fete) au fost închiriate pentru studenți din familii defavorizate din sate și unii absolvenți ai unui internat din Popenki, și a fost oferită asistență alimentară lunară, cat si bilete de călătorie pentru transportul public.

Pe tot parcursul anului 2006, zilnic au fost oferite produse lactate pentru 50 de copii de la dispensarul neuro-psihiatric din Tiraspol.

În iarna anului 2003 - 2004 după ce au fost găsiți mai mulți copii ai străzii, care locuiau prin canalizare sau tomberoane de gunoi, a apărut ideea și dorința de a-i ajuta. A început perioada de căutare a fondurilor pentru achiziționarea a cel puțin unei case mici, în care își puteau găsi propriul colț.

În 2004, a fost cumpărată o casa și s-a făcut o reconstrucție completă pentru a asigura suportul de baza pentru copii menționați mai sus. Scopul proiectului era de a distrage copiii de pe stradă și de a sprijini minorii și familiile lor care se găsesc în situații dificile și au nevoie de ajutor și sprijin.

Centrul pentru copii „Petrushka” a fost deschis în 2006.

Centrul are 25 de locuri pentru plasament temporar și 40 de locuri pentru activități de zi. Copiilor li se oferă trei mese complete pe zi, examen medical, consiliere psihologică și asistență în pregătirea temelor. Asistentul social menține relațiile cu părinții și școlile, iar dacă este necesar, ajută în căutarea unui loc de muncă, în perfectarea de documente etc. În situații de criză, familiile primesc asistență materială si consiliere in adresarea corecta către administrarea publica locala si alte instituții publice si private.”

Coordonatorul centrului, Vera Nashko

In cadrul discuțiilor, instruirilor și sesiunilor informative cu copiii, aceștia si-au dezvoltat abilitățile de a rezolva situații de conflict; au devenit mai comunicabili și mai toleranți față de ei înșiși și fata de ceilalți; au învățat să interacționeze într-un mod pozitiv, să-și îmbunătățească abilitățile de cooperare și să construiască relații puternice cu semenii lor, părinții și alte persoane din comunitate.

Copii/Tinerii tind sa își schimbe atitudinea față de procesul educațional, învață să facă față provocărilor zilnice, își extind orizonturile și demonstrează implicare civică. Mulți dintre ei practică activități de voluntariat pentru a sprijini și ajuta alte persoane în nevoie.

Părinții, datorita instruirilor oferite la centru despre educația si protecția copiilor, cat si relațiile interpersonale, demonstrează schimbări pozitive in comunicarea și comportamentul nu doar cu copiii, ci si cu întreaga familie.

Familia Zaițev este formată din 7 persoane: tatăl și șase copii. Tatăl lucrează paznic la tabăra pentru copii din satul Chițcani. Familia locuia într-o casă privată fără facilități, cu încălzire cu lemne. Copiii sunt crescuți de tatăl lor, în timp ce mama i-a părăsit si a plecat la Chișinău, unde s-a căsătorit. Mama nu participă la viața și creșterea copiilor, nu oferă asistență materială si nu ii vizitează.

Din cuvintele unui profesor de la școala frecventata de copii, aceștia erau adesea murdari, îmbrăcați in zdrente și flămânzi. Copiii mai mici erau adesea văzuți la cimitirul satului cerșind mâncare. Știind despre situația financiară dificilă a familiei, vecinii au ajutat cât mai mult cu mâncare, îmbrăcăminte și medicamente. Familia avea nevoie urgentă de sprijin material.

În ianuarie 2019, după o vizită a autorităților de tutelă, tatăl a fost amenințat cu privarea de drepturile părintești, din cauza faptului că condițiile de viață nu respectau standardele minime de trai. Nu exista mobilier necesar în camere. Lenjeria de pat și hainele pentru copii nu erau spălate, copiii aveau pediculoza.

Această familie a fost inclusă în proiectul Petrushka, iar copiii au avut ocazia să primească un complex de servicii la centru în weekend și sărbători: în primul rând, au primit tratament cu pediculoză, hainele și lenjeria de pat au fost spălate o dată pe săptămână. A fost acordată asistență financiară familiei pentru achiziționarea a 2 paturi supraetajate. Tatăl și fiicele mai mari au curățat casa. Autoritățile de tutelă au vizitat de mai multe ori această familie pentru a monitoriza condițiile de viață, si, ca urmare, s-a decis ca copiii să rămână sa locuiască cu tatăl lor.

Profesorii de la centru au lucrat si lucrează intens cu copiii pentru adaptarea și socializarea lor în societate si au obținut rezultate foarte bune. Copii sunt foarte talentați, participa activ la cercul de teatru, si si-au îmbunătățit performantele școlare.

 În acest moment, familia se afla intr-un moment de dificultate maxima, deoarece in martie 2020, a ars acoperișul casei lor, astfel încât casa este nelocuibila si ireparabila. Se caută soluții pentru soluționarea acestei probleme.

Din observațiile asistentului social din Tiraspol, centrul Petrushka.

Donatorii

Coordonator de proiect

Diana Antir
Diana Antir Coordonator proiect Caring

Fundația de Binefacere Caritas Moldova

 

078800537 diana.antir@caritas.md
motto
Motto: Zâmbetul este limbajul universal al bunatatii!

Caritas în acțiune

Fii bun acum!

Donează