Inaugurarea grădiniței Complexului pilot de pedagogie curativă ”Orfeu”, din mun. Chișinău

130 de ani ar fi putut aștepta copiii cu nevoi speciale pentru a studia într-o grădiniță cu condiții adecvate

120 de copii cu necesități speciale, deja de 15 ani au fost deprivați de dreptul de a primi ecuație preșcolară în condiții adecvate. Pe 18 aprilie 2016, dreptul acestor copii a fost restabilit, prin Inaugurarea grădiniței Complexului pilot de pedagogie curativ ”Orfeu” din mun. Chișinău.

Fundația de Binefacere ”Caritas Moldova” a mobilizat resurse locale și internaționale pentru a face acest vis realitate, implicând Fundația “Renovabise.V.” (Germania), Agenția Catolică Centrală pentru Dezvoltare (KZE) (Germania), Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Organizația Kindermissionwerk (Germania), Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău şi Direcția Generală Educație, Tineret şi Sport, și Asociația de Părinți pentru Educației Incluzivă și Complexul Pilot de Pedagogie Curativa „Orfeu”.

Investiția de 1 milion de euro, dintre care 24.000 de euro a fost contribuția Primăriei mun. Chișinău au fost utilizate pentru renovarea grădiniței CPPC  „Orfeu” si anume:

-          Executarea drenajului pentru micșorarea nivelului apelor subterane;

-          Hidroizolarea subsolurilor care erau inundate;

-          Montarea acoperișurilor șarpante la toate cele 7 blocuri cu 2 nivele si reparația capitata acoperișului plat de la blocul Administrativ;

-          Reparația capitala in interiorul clădirilor a 5 blocuri cu 2 nivele si blocul administrativ;

-          Schimbarea ferestrelor si ușilor la toate cele 8 blocuri;

-          Schimbarea rețelelor de apă si canalizare, electrice, încălzire, de semnalizare si stingere a incendiului ;

-          Termoizolarea fațadelor si tavanelor precum si finisarea fațadelor;

-          Amenajarea teritoriului, înverzire si instalarea echipamentelor de joc pentru copii;

-          Renovarea pavilioanelor din curtea grădiniței.

Lucrările de proiectare au început în 2014, în luna august al aceluiași an au început lucrările de construcție, care au fost finisate la finele anului 2015.

După spusele Primarului General al  mun. Chișinău, d-lui Dorin Chirtoacă ”bugetul anual pentru reparația grădinițelor din mun. Chișinău, îl constituie circa 1 milion de euro. Dacă Primărie va investi anual acest buget în reparație unei grădinițe, atunci ne va trebui 130 de ani până finisăm reparația tuturor grădinițelor, deoarece avem 130 de grădinițe în municipiu”. Astfel d-ul Chirtoacă a mulțumit partenerilor din Germania pentru cooperare menționând ”cuvântul cooperare în limba română este ceva abstract,  înțelesul în limba germană este de a lucra împreună,  ceva foarte concret”.

”Copiii care au nevoie de mai multă dragoste – de azi vor beneficia de condiții mai bune pentru educație incluzivă” a susținut d-na ministră a Educației Corina Fusu.

”Guvernul Germaniei deja de 20 de ani lucrează pe teritoriul republicii Moldova, iar  incluziunea copiilor cu necesități speciale reprezintă o prioritate pentru Cooperarea Germană. Doar unind forțele am reușit să realizăm acest proiect deosebit” a susținut Excelența Sa Dna UlrikeKnotz, Ambasadoarea Republicii Federale Germane la Chișinău.

”Este foarte greu la începutul programului de reabilitare pentru acești copii, însă mai târziu, transformarea e atât de vizibilă. Când ei încep să cânte în orchestră, vezi adevărata incluziune socială” a susținut d-ul Oleg Ababii, Directorul Complexului Pilot de Pedagogie Curativa „Orfeu”.

”Oricare operă umană se valorifică prin spiritul care o motivează. Caritatea creștină este prezentă dincolo de contextul economic, social sau politic. Și cei care au nevoie de sprijin vor fi întotdeauna susținuți de crești” a încheiat d-ul Edgar Vulpe, Președintele Fundației de binefacere ”Caritas Moldova”.

La finalul ceremoniei de deschidere, Secretarul de Stat parlamentar din cadrul Ministerului Federal German al Cooperării Economice şi Dezvoltării, domnul Hans-Joachim Fuchtel, membru al Bundestag-ului împreuna cu Ministrul Educației Dna Corina Fusu au sădit, spre bucuria copiilor, un brad în curtea grădiniței.

Pagina Caritas a proiectului de renovare “Orfeu”

Pagina Ministerului Educației

Pagina Complexului “Orfeu”

Paginile web ale donatorilor:

Fotografii eveniment: