Schimb de experiență și tradiții scoutice la nivel internațional

Deja al doilea an consecutiv ne bucurăm de o colaborare frumoasă cu organizația scouților din Franța „Les Comp’Osez”. În perioada 15-31 iulie 2017, un grup de 5 scouți francezi cu vârsta de 18 ani, însă cu o experiență în scoutisme deja de 8 ani, au venit în Republica Moldova pentru a face schimb de experiență și tradiții scoutice la nivel internațional.

IMG_1429

Cu sprijinul Fundației de Binefacere Caritas Moldova scouții au fost cazați la Parohia Romano-Catolica „Sfânta Anna” din Ungheni, unde timp de 2 săptămâni s-au implicat în diverse activități cu copii, care în timpul vacanței de vară își petrec timpul liber la parohie.

Tinerii au propus copiilor cele mai cunoscute jocuri pentru copii din societatea franceză, astfel, au realizat un schimb intercultural:

  1. Jocuri de distracție: bătălia cu apă, jocuri de masă, ninja, peștele- pescuitorul, lupul înghețat, jocul lebedelor etc;
  2. Activități educative: jocul numerelor, șeful orchestrei ,etc.;
  3. Activități sportive: volei, jocuri cu mingea,
  4. Ateliere hand-made: origami, desen.

De asemenea, scouții au construit împreună cu preotul o pergolă, iar acum cei care vor veni la biserică se vor putea odihni la umbra ei. Au amenajat un teren de volei, pentru copii. Au îngrijit de flori, ogradă și spațiile bisericii. S-au implicat activ la sărbătoarea hramului bisericii, în decorarea și pregătirea mesei de sărbătoare. Au avut inițiativa de a găti ceva pentru copii și au pregătit clătite franțuzești, după care i-au servit pe toți.
Tinerii spun că sunt mulțumiți de sejurul lor la parohie. Pe tot parcursul activității au fost sprijiniți de părintele Krzysztof Plonka, care le-a fost alături și le-a oferit ajutor, și de responsabilul din cadrul Fundației noastre care i-a ajutat să facă legătura cu parohia, să-și organizeze cu succes sejurul, monitorizând activitatea lor pe parcursul a celor două săptămâni.

Scouții au cunoscut cultura moldovenească, au servit specialitățile bucătăriei moldovenești, și-au făcut și prietenii cu copiii și preotul.

Impresiile scouților:

„Aceste două săptămâni ale noastre au fost super. Ne-am înțeles foarte bine cu preotul. Copiii erau foarte deschiși pentru activitățile ce le propuneam.” (Elise)

„Mi-a plăcut totul! E perfect!” (Amélie)

„Colaborarea cu Caritas Moldova a fost eficace. Organizația ne-a ajutat să ne aranjăm sejurul, s-a îngrijit de transport și s-a interesat de activitățile noastre cu parohia pe parcursul întregului sejur” (Claire)

Le dorim mult succes și sperăm că și anul viitor îi vom revedea!