Tabăra de vară pentru copiii din s. Crețoaia

În perioada 15 – 25 august 2017, Fundația de Binefacere Caritas Moldova în parteneriat cu Parohia Romano-Catolică “Sfântul Anton de Padova” din satul Crețoaia r. Anenii Noi, a organizat tabăra de vara pentru 41 de copiii, în cadrul proiectului „Tabere de vară pentru copiii din Moldova” co-finanțat de Fondul pentru copii al Bisericii Catolice din Germania, Kindermissionswerk.

Copii din satul Crețoaia
Situat la 40 km Sud Est de Chișinău, la marginea gunoiștii capitalei, satul Crețoaia are o populație de circa 450 locuitori și câteva zeci de copii - mulți dintre ei victime ale sărăciei, emigrării părinților, alcoolismului, violenței domestice, ale poluării din cauza gunoiștii, lipsa autorităților locale și al unui sistem educațional în sat. Iarna, legătura cu celelalte localități este aproape imposibilă, din cauza infrastructurii rutiere, accesul în sat este dificil chiar și pentru mijloacele de urgență. Copiii sunt nevoiți să meargă 12 km ca să ajungă la școală, iar bolnavii parcurg 5 km pentru a ajunge la cel mai apropiat punct medical.

Anul acesta, proiectul: „Tabere de vară pentru copiii din Moldova” a coincis în Parohia Crețoaia cu desfășurarea celui de-al doisprezecelea campus estival anual pentru copii și animatori, unul din punctele de referință pe agenda activităților intensive organizate pentru copiii din acest sat. Spunem „intensive” deoarece programul a fost atât de dens încât chiar și minutele de repaus erau acordate vreunei activități fie ea de divertisment.

camp

camp6

resized_P1050601

„Firul roșu” al campusului de 10 zile din anul acesta au fost „Cuvintele care ne eliberează”, printre temele zilnice regăsindu-se biserica, tainele, crucea, rugăciunea, poruncile lui Dumnezeu etc.

camp2

camp3

Printre laboratoare tematice și laboratoare practice, s-a găsit destul timp pentru concursuri și jocuri de echipă, dansuri și excursii la puncte de interes din Chișinău, astfel încât cei 41 de copii participanți să aibă de ce regreta încheierea campusului. Despre toate acestea poate da mărturie și pr. Episcop Anton și fondatorul Fundației de Binefacere Caritas Moldova, care ne-a vizitat într-una din zile însoțit de oaspeții săi.

camp14

camp12

Campusul organizat sub conducerea pr. Andrei Dăscălașul a beneficiat și în acest an de aportul a 8 animatori din rândul tinerilor din Crețoaia care s-au implicat efectiv în desfășurarea optimă a fiecărui minut din program.

camp11-1

„Printre momentele noastre de rugăciune, am avut o intenție și pentru binefăcătorii noștri de la Kindermissionwerk, care ne-au susținut aceste momente de comuniune și divertisment estival” – a spus pr. Andrei Dăscălașul

„Tabere de vară pentru copiii din Moldova” este un proiect finanțat de Kindermissionswerk

A